Віра Олександрович

Тернопільщина: хто і коли має відзвітувати про свої доходи

Декларація_ф

Про особливості деклараційної кампанії-2018 і новації податкового законодавства нещодавно дізналися представники галузевих профоб’єднань Тернопільщини.

Як повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області, задля цього  провели спеціальний семінар. У заході взяли участь понад 50 скарбників первинних профспілкових організацій Тернопільщини.

Зміни в оподаткуванні виплат, які проводять профспілки

Лекторами були: заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на прибуток управління податків і зборів із юридичних осіб ГУ ДФС у Тернопільській області Ольга Кондратюк, головний державний ревізор-інспектор відділу аналізу і прогнозування надходження податків та зборів з фізичних осіб, єдиного податку та розгляду звернень громадян управління податків і зборів з фізичних осіб Віктор Орнатовський і головний державний ревізор-інспектор відділу аналізу та прогнозування надходження податків і зборів з фізичних осіб, єдиного податку та розгляду звернень громадян управління податків і зборів з фізичних осіб Лілія Черевата.

Вони ознайомили слухачів із нормативними документами і статтями Податкового кодексу України, що регламентують діяльність неприбуткових організацій. Під час заходу порушували питання щодо реєстрації, оподаткування і подання звітності профспілковими організаціями. Особливу увагу присутніх викликали цьогорічні зміни в оподаткуванні виплат, які проводять профспілки, а також подарунків, призів, сувенірів, дитячих новорічних подарунків, матеріальної та благодійної допомоги, премій та інших виплат, пов’язаних з їх статутною діяльністю. Тож фахівці ДФС докладно ознайомили учасників семінару із новаціями в оподаткуванні доходів з фізосіб, надання права на податкову соціальну пільгу тощо.

Крім того, працівники фіскального відомства акцентували увагу присутніх на особливостях перерахунку доходів з фізичних осіб за 2017 рік, надання права на податкову знижку і подання громадянами декларації про отримані доходи за минулий рік, із яких податок не був утриманий, - додають у податковій.

Граничний термін подання декларації – до 1 травня 2018 року

Присутнім також розповіли про порядком подання громадянами податкової декларації про майновий стан і доходи за 2017 рік.

За вибором платника податків, декларації подають за місцем податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку, - пояснюють у податковій. - При необхідності платники зможуть отримати безкоштовні консультації і допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи у Центрах обслуговування платників.

Нагадаємо, обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у платників податків виникає, зокрема, при: - отриманні доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізосіб, які не зареєстровані як самозайняті, тобто які не є підприємцями або не провадять незалежну професійну діяльність; - при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування; - при отриманні іноземних доходів; в інших випадках, передбачених законодавством.

Фахівці наголосили, громадяни, які мають право на податкову знижку, можуть скористатися цим правом протягом року, а для громадян, які зобов'язані декларувати свої доходи, граничний термін подання декларації – до 1 травня 2018 року.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Вибір читачів за тиждень

Відео