Орест Сарматський

Садівники можуть знову втратити урожай (Агро-новини)

січ23

Аномально тепла погода в грудні-січні 2017-2018 рр. при відсутності снігу можуть спровокувати вимерзання плодових садів на території України.

Таку точку зору висловив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, повідомляє Agropolit.com.

Читайте за темою:  Ой під вишнею, під черешнею: що відбувається на ринку кісточкових?

«Ще тиждень-два такої погоди і ми на фруктових деревах побачимо бруньки. Щоб зрозуміти масштаб небезпеки, досить згадати минулорічні заморозки початку травня, які нанесли значний збиток садівникам. У окремих господарствах загинув весь урожай», — підкреслив експерт.

За його словами, аномальне тепло спровокує раннє цвітіння весняних рослин. У грудні українці в окремих регіонах побачили кульбаби, які почали розпускатися.

Денис Марчук додав, що фруктовий урожай може бути збережений, якщо до настання морозів в Україні на полях випаде сніг.

2301
2301

«Зараз дуже важливо, щоб до настання морозу випав сніг. В зв'язку з глобальним потеплінням Україна ввійшла в фазу «ризикованого землеробства». Адже потепління, про яке багато говорять, насправді не відкриває Україні можливість збирати по 2 урожаю і вирощувати екзотичні фрукти, а несе значні ризики. Для розвитку рослин важливий температурний баланс без її різких коливань. Все повинно відбуватися в свій час», — підсумував експерт.

Україні загрожує дефіцит гречки

Через цьогорічну низьку врожайність гречки та значні обсяги дешевого імпорту гречаної крупи чимало українських аграріїв можуть у наступному році відмовитися від вирощування цієї культури.

По це в коментарі для SuperAgronom.com сказав директор СТОВ «Перемога» і голова Міжнародної асоціації виробників гречки Микола Малієнкоо.

Ця традиційна для України культура має чималий потенціал для агровиробників. Але нестабільний ринок заважає цьому напряму нормально розвиватися.

За словами Миколи Малієнка, зараз відбувся значний обвал цін на споживчому ринку —  не завдяки перевиробництву гречки нашими аграріями, а через збільшення обсягів не лише легального, а й нелегального завезення круп із Росії. Там у цьому році якраз перевиробництво по цій культурі. Натомість погодні умови заважали українським сільгоспвиробникам отримати очікувані врожаї.

«До речі, як показали спеціально зроблені лабораторні аналізи, чимало завезеної російської гречки має низьку якість. Зокрема, вона не відповідає нашим стандартам за 9-ма показниками. Але при цьому заходить на наш ринок і демпінгує на ньому», — стверджує Микола Малієнко.

Результат пошуку зображень за запитом "гречка"

За його словами, для українських виробників цього року закупівельна ціна не перевищує 8-9 тис. грн/т. При цьому, якщо порахувати собівартість виробництва цієї культури, то часто лише орендна плата може сягати 5-6 тис. грн за гектар, а якщо додати витрати на всі агротехнічні заходи, то набігає щонайменше 12-13 тис. грн.

Прогноз світового виробництва молока в 2018 р. підвищили до 510 млн т

Світове виробництва молока в 2018 р. збільшиться до 510,09 млн т, що на 9,06 тис. т більше обсягів 2017 г., пише Міністерство сільського господарства США (USDA).

В Україні цього року варто очікувати зниження виробництва вітчизняного молока, оскільки навіть зростання продуктивності корів не зможе компенсувати скорочення поголів’я. Так, в 2017 р. обсяг виробництва молока склав 10,3 млн т, тоді як очікування 2018 р. — 10,25 млн т.

«В 2018 г. очікується, що економічний ріст і зростання світових цін зможуть стимулювати розвиток виробництва молока серед комерційних підприємств. Однак дрібні виробники, швидше за все, будуть продовжувати знижувати стадо через низьку дохідність», — ідеться в повідомленні.

Також за даними світових аналітиків, варто очікувати і зниження виробництва масла в Україні. Прогноз для 2018 г. складає 104 тис. т, що на 3 тис. т менше, ніж в 2017 г.

Результат пошуку зображень за запитом "молоко"

За оцінками експертів прогноз світового споживання масла збільшиться на 242 тис. т і достигне рекордного показника — 10,44 млн. т.

Вибір читачів за тиждень

Відео