Оксана Бучко

Тернопільщина вшанує свого видатного сина

пулюй и

Тернополян запрошують взяти участь у пам`ятних заходах з нагоди 100-річчя від дня смерті видатного фізика і електротехніка, винахідника X-променiв, перекладача Біблії та Псалтиря, відомого громадсько-політичного діяча, вченого і патріота України, уродженця Тернопільщини — Івана Пулюя.

Науковий геній вченого полягав у багатогранності його таланту та високому рівні досягнень у всіх сферах діяльності. Об'єктом його уваги були найважливіші проблеми тогочасної фізики та електротехніки. Вчений стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства – відкриття «Х»-променів, дослідив їх природу та властивості, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням.

Його праці з електродинаміки змінних струмів лягли у фундамент Теоретичних основ електротехніки. В наукових енциклопедіях і довідниках Івана Пулюя згадують як першого електротехніка Європи.

Іван Пулюй – перекладач з оригіналів Біблії, Псалтиря, укладач молитовника. Широко відома його активна позиція щодо захисту прав українського народу, його політичних свобод, рідної мови, велика організаційна робота на культурно-просвітницькій ниві. Вчений створив фонд допомоги бідним українським студентам, що навчалися за кордоном, сприяв вирішенню проблем українських біженців під час Першої світової війни.

Пам`ятні заходи відбудуться 31 січня 2018 року в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя з 10.00 год.

Програма пам`ятних заходів 31 січня 2018 року

8.15 – Поминальна Божественна Літургія в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

9.15 – Покладання квітів до меморіальної дошки членам Тернопільського таємного товариства «Громада», яке заснував Іван Пулюй (вул. Листопадова, 2).

10.00 – Заходи з нагоди 100-річчя від дня смерті видатного вченого та громадського діяча Івана Пулюя (фойє навчального корпусу №1 університету).

  • Слово ректора університету професора П.В.Яснія
  • Покладання квітів до погруддя І.Пулюя
  • Виступи керівників міста та області, державних та громадських організацій

11.00 – Відкриття розширеного засідання вченої ради (читальний зал науково-технічної бібліотеки університету, ауд.58).

12.15 – Перегляд фільму про Івана Пулюя.

13.00 – Брейк-кава.

14.00 – Відвідини музею І. Пулюя та музею університету (навчальний корпус № 2, ауд.36).

Оргкомітет. Додаткова інформація за тел. (0352)51 97 03

Вибір читачів за тиждень

Відео