Дитячі гроші – на себе, дітей – на бабцю. Соцпрацівники розповіли, на що витрачають «дитячу допомогу»

5cbe22a93a114ffbe62a888222c4f3ec

Про те, що держава контролює, як молоді матусі витрачають дитячі гроші, нагадують у Кременецькому районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

«З метою проведення контролю за вказаним у заяві фактичним місцем проживання заявника, складається акт про проведення обстеження умов проживання та утримання дитини, а також доцільності використання коштів допомоги при народженні дитини з висновком щодо продовження виплати цієї допомоги», – йдеться у повідомленні.

- Такі перевірки спеціалісти здійснюють вибірково. Також ми реагуємо на скарги про неналежне виховання та забезпечення дітей, наприклад, від сусідів, вчителів або сільських рад, – розповіла заступник директора, начальник відділу із соціальної роботи Кременецького районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Наталія Дранчук.

На жаль, періодично фахівці натрапляють на сім`ї, котрі не надто дбають про дітей.

- У Кременецькому районі під час однієї з нещодавніх перевірок встановили, що мати, отримавши допомогу на дитину, зробила хрестини, купила нетбук та витратила гроші на власні потреби. Вона цього навіть не заперечувала. Двоє дітей виховувала і утримувала бабця. У мами взяли пояснення, це питання винесли на комісію і вирішили зняти виплату. У результаті, дітей у мами забрали, але без позбавлення батьківських прав, – каже Наталія Дранчук.

Також соцпрацівник зауважує, що дитина окрім їжі та одягу, повинна мати ліжечко, візочок, іграшки. Переважно, тільки зайшовши у будинок, стає зрозуміло – чи забезпечені дітки усім необхідним. З іншого боку дати дитині багато на 860 грн., які отримують батьки, також неможливо.

У службі звертають увагу на те, що виплата допомоги припиняється, якщо мати виїхала за кордон (наприклад, на заробітки), а дитина залишилася на виховання бабусі. Аби допомога надалі виплачувалася, необхідно нотаріально передати повноваження із виховання.

Допомога може бути поновлена, якщо заявниця звернеться з письмовою заявою про поновлення виплати до управління соціального захисту населення у встановлені законодавством терміни. Заявникам, яким призначена допомога, необхідно повідомляти про зміну фактичного місця проживання або реєстрації для запобігання випадків припинення цієї допомоги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео