Віра Олександрович

Тернопіль: «Свобода» свої питання «порішала», а «Батьківщина» - ні (фото)

Снимок2

«Аплодисменти! Завіса. Зіграли на відмінно» - саме так відреагував на події вечора 25 січня фактично уже колишній депутат Тернопільської міської ради Іван Сороколіт.

Річ у тім, що на засіданні міської ТВК вчора таки знайшлися ключові 11 «за», аби забрати мандати у трьох екс-свободівців: Івана Сороколіта, Ігоря Турського і Романа Навроцького. Натомість голосів за відкликання трьох представників партії «Батьківщина» не вистачило.

Снимок3
Снимок3

 

Нагадаємо, події навколо відкликання депутатів «Терен» писав неодноразово. У партій були різні причини для того, аби «вигнати» своїх представників. Якщо троє тоді ще свободівців не підтримали зміни до Генерального плану Тернополя, всупереч позиції колег, то бютівці – навпаки, голосували «за», хоче керівництво такого дозволу не давало (про це докладно читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Снимок
Снимок

Головував на засіданні – Віктор Дрозда  від «Народного фронту». Він повідомив, що у порядку денному – 6 пунктів. Усі - про звернення до партійних осередків із проханням замінити депутатів із формулюванням «за народною ініціативою» (перелік голосуючих дивіться на фото - унизу).

Члени ТВК
Члени ТВК

Спершу взялися за документи і постанови щодо Івана Сороколіта, Ігоря Турського і Романа Навроцького. Кожного разу результат голосування був абсолютно ідентичним: 11 – «за», один – «проти», «утримався» – 0. Ці дані відразу вносили у протокол, посилаючись на низку законів. При цьому ніхто не зробив навіть спроби проаналізувати ті підписи, які зібрали у ВО «Свобода» за відкликання депутатів. Про це навіть не згадували. Ми акцентуємо на цьому, адже це – важливо з огляду на те, що відбувалося на засіданні ТВК згодом.

- Мене обурює, як так можна! Вони пройшли до міської ради від однієї партії, а вже завили, що вступили в іншу! – емоційно викрикувала одна із членів ЦВК. Хоча загалом обговорення цих питань було доволі формальним і швидким: постанову зачитали – за неї відразу і проголосували.

Отже, як тільки із екс-свободівцями «покінчили», то взялися до документів Андрія Артимовича, який був №1 у списку «Батьківщини» на виборах до Тернопільської міської ради у жовтні 2015 року. І тут відразу слово взяв Віктор Дрозда. Виявилося, кілька членів ТВК ще 17 серпня 2017 р. збиралися на окреме (!) засідання, аби проаналізувати подані від осередку «Батьківщини» списки людей, які виступали за відкликання депутатів. Чому про ці збори не знали представники ЗМІ? Пояснення цьому факту не прозвучало, адже зауваження присутніх на засіданні журналістів пан Дрозда ігнорував.

- Зроблю екскурс у законодавство. Йдеться про Артимовича. Має бути виборча квота, - каже він. – По Тернополю вона була 1525 осіб. Відповідно до цієї цифри всі політики стали депутатами. Так от стільки має бути дійсних підписів (хоча я вже мовчу, що вони не всі перевірені. Ми не знаємо, чи це – тернополяни чи хмельничани чи з Кам’янця-Подільського). За Артимовича було – 1938. Але ми зафіксували у протоколі, що 724 підписи були оформлені з порушеннями. Отже, залишається менше 1200 підписів…

Як не дивно, але цей аргумент спрацював. Голосування за постанови щодо Андрія Артимовича, Наталії Шоломейчук і Петра Поврозника було негативним. Не дивно, що на сторінці Івана Сороколіта відразу з’явився пост такого змісту: «Щойно партії «Батьківщина», «Громадянська позиція», «УКРОП», «Радикальна партія Ляшка», «Народний рух України», а також ручні партії міського голови «Свобода», «Воля», «УНП» проголосували «ЗА» відкликання Сороколіта, Турського і Навроцького (які не підтримали змін до Генплану) і НЕ відкликати депутатів від «Батьківщини» (які голосували «ЗА» зміни до Генплану)… Ключики до кожного підібрали різні: комусь - від 1тис. до 10тис. дол. за голос, комусь - бізнесові земельні питання, а комусь – надією, що їхніх депутатів також поможуть відкликати…»

Снимок44
Снимок44

Відтак, члени ТВК вже офіційно звернулися до ВО «Свобода» із проханням щодо відкликання трьох депутатів «за народною ініціативою». Оскільки чергову сесію міської ради призначили на 2 лютого, то уже наступного тижня ми можемо дізнатися прізвища депутатів-свободівців, які займуть місця у залі, замість тих, хто «не співав під дудку».

Звіт_Турський
Звіт_Турський

Звіт_Сороколіт
Звіт_Сороколіт

До речі, у тому що депутати, в яких відібрали мандани, - дійсно працювали, можна переконатися за їхніми звітами. Іван Сороколіт це зробив у соціальних мережах, Ігор Турський – в одній із місцевих газет. Не підбивав підсумки лише Роман Навроцький. Втім, він нещодавно «відійшов» від своїх колег і, на відміну від них, про нові політичні амбіції заяв не робив.

Фото-скріни із трансляції Тетяни Колесник, а також зі сторінки Івана Сороколіта у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео