Орест Сарматський

Під час минулої війни на Тернопільщині було винищено майже всю єврейську громаду

Screenshot_3

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Сучасна Тернопільська область в роки нацистської окупації за адміністративно-територіальним поділом не була цілісною. Шість північних районів області (Кременецький, Почаївський, Вишнівецький, Лановецький, Дедеркальський, Катербурзький і Шумський) як «гебіт Кременець» 1 вересня 1941 р. увійшли до складу генерального округу «Волинь-Поділля» рейхскомісіаріату «Україна», інші райони були складовою частиною дистрикту «Галичина» Генерального губернаторства ще з 1 серпня того ж року, пише territoryterror.org.uа.

Нацистська політика терору та геноциду на Тернопільщині здійснювалася, насамперед, проти євреїв, українських та польських націоналістів, комуністичних активістів і службовців, радянських, французьких та італійських військовополонених. Для реалізації плану винищення діяла розгалужена система місць примусового утримання. За підрахунками, на території області в 1941–1944 рр. існувало 24 ґетто, 19 таборів примусової праці для євреїв, 7 таборів для військовополонених.

Найбільше постраждала єврейська громада Тернопільщини, яка була майже вся винищена. За даними «Енциклопедії Голокосту», під час нацистської окупації  на території області загинуло 132 тис. євреїв (із 540 тис. євреїв, що населяли Галичину до початку німецько-радянської війни). Більшість з них загинули до літа 1943 р. Євреїв з «галицької» частини області перевозили до «табору смерті» у Белжець на території Польщі. Тут у газових камерах загинуло близько 40 тис. осіб. Більша ж частина представників місцевої єврейської громади була знищена внаслідок масових розстрілів поблизу місць примусового утримання.

За підрахунками обласної комісії з розслідування злочинів нацистів, на території Тернопільської області (враховуючи також волинські райони) було замучено й розстріляно 182 тис. 894 особи, серед них 172 тис. 367 мирних жителів, 5 тис. 506 радянських військовополонених, 4 тис. військовополонених-французів та 1 тис. італійців. За іншими даними, на території області німці знищили 190 тис. 979 осіб, серед них 180 тис. 472 мирних жителів, 5 тис. 486 полонених Червоної армії, 4 тис. французів, 1 тис. італійців, 21 польського партизана. На роботи до Третього Рейху було вивезено  42 тис. 323 особи.

Вибір читачів за тиждень

Відео