Фотомандрівка старим Зборовом (фото)

Обкладинка

Ділимося із вами старими світлинами міста Зборів, що на Тернопільщині, які за останній рік вдалось зібрати нашому кореспонденту.

Зборів — місто Тернопілської області, центр Зборівського  району. Територія, де розміщений сучасний Зборів, заселялася з давніх часів. Письмові згадки про Зборів зустрічаються в історичних документах, починаючи з XV ст. Він належав магнатам Зборівським, недовго — Вишневецьким, а з 1624 року перейшов у власність Я. Собеського. При ньому в місті було засновано римсько-католицьку парафію. Розвиткові Зборова сприяло те, що він стояв на важливому торговому шляху, який зв’язував Львів з Тернополем.

Історія говорить: Австрія 1772 року загарбала частину західноукраїнських земель, у тому числі й Зборів. Істотних змін у соціально-економічному устрої краю не відбулося, а псевдо-реформи, що мали на меті утримати трудящих від антифеодальних повстань і зміцнити основи кріпосницького ладу, австрійський уряд незабаром скасував. Закріпачене селянство мало відробляти на користь панського двору численні повинності. Головною формою експлуатації селян була панщина. Ланові й півланові господарства змушені були відробляти її переважно зі своїм реманентом і тягловою силою.

Протягом 1810—1815 рр. Зборів був прикордонним австрійським містом. Через нього проходили торгові шляхи зі Львова в Молдавію та Росію. Після 1815 року Зборів втратив значення торговельного центру і почав занепадати.

Зборів початку XX ст.— це порівняно невелике містечко зі слабо розвинутою промисловістю. 1906 року в ньому діяли невелика суконна фабрика, млин і кар’єр, де видобували гравій. На кожному з цих підприємств працювало 3—5 робітників.

В серпні 1914 року сюди вступили російські війська, а влітку наступного Зборів захопили австро-німецькі частини. Після прориву Південно-Західного фронту, в червні 1916 року до Зборова вдруге вступили частини російської армії. Жителі дружньо ставилися до російських солдатів, які ділилися з ними харчами, одягом.

1 фото . Аматорський театральний гурток
1 фото . Аматорський театральний гурток

3 фото. Стара синагога
3 фото. Стара синагога

4 фото. эврейська школа
4 фото. эврейська школа

6 фото. Просвіта
6 фото. Просвіта

8 фото. активысти Просвыти
8 фото. активысти Просвыти

9 фото. ратуша
9 фото. ратуша

10 фото центр
10 фото центр

11 фото ратуша
11 фото ратуша

13 фото церква
13 фото церква

14 фото
14 фото

16 фото
16 фото

Як відомо, радянська влада проіснувала в Зборові лише 30 днів. 17 вересня 1920 року частини Червоної Армії залишили містечко. Разом з ними, влившись до червоних полків, пішли 42 жителі Зборова.

Станом на 1930 рік тут діяло 3 млини, 4 цегельні, невеличкі напівкустарні фабрики оцту, содової води та горілчаних виробів. На кожному з цих підприємств працювало 5—10 чоловік. Тому не дивно, що багато жителів не мали роботи.

Викладання в семирічній школі велося лише польською мовою. 1925 року її відвідував 401 учень. Значна частина дітей шкільного віку, переважно з родин бідняків, не мала можливості відвідувати школу. 45 проц. населення Зборова залишалося неписьменним. З бібліотеки, що діяли в містечку, були невеликі, користувалося ними зовсім небагато людей.

2 фото. Рідна школа
2 фото. Рідна школа

5 фото. сылькогосподарськы курси
5 фото. сылькогосподарськы курси

7 фото. курс трикотарства
7 фото. курс трикотарства

12 фото ратуша
12 фото ратуша

17 фото
17 фото

15 фото
15 фото

Фото: tarnopolskie.fotopolska.eu, Зборівський музей “Зборівська битва” та інші.

Джерело: Книга “Зборівщина історія і сьогодення”

Вибір читачів за тиждень

Відео