Орест Сарматський

Поновлено низку рекордів експорту агропродукції (Агро-новини)

січ30

Продукція агропромислового комплексу 2017 року зайняла трохи більше 41% у загальному експорті з України, зберігши лідерство у його товарній структурі.

Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, говориться у повідомленні інституту.

За його словами, характерною ознакою 2017 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стала низка рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки.

За підсумками 2017 року Україна експортувала агропродовольства (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму $17,8 млрд. Цей результат став другим за всю історію незалежності, поступившись досягнутим у 2012 році обсягам експорту у $17,9 млрд, зазначив експерт. А з урахуванням казеїну, альбумінів, шкур, хутра, вовни тощо експорт у минулому році сягнув майже $18,0 млрд.

У 2017 році Україна оновила рекорд експорту зернових, зазначив Пугачов. Поставки українського збіжжя на ринки країн світу склали 41,8 млн т, з них кукурудзи — 19,4 млн т, пшениці — 17,3 млн т, ячменю — 4,9 млн т.

Рекордним минулий рік також став для експорту сої (2,9 млн т), соняшникової олії (5,8 млн т), цукру (майже 600 тис. т) та макухи (4,9 млн т).

Торік помітно збільшилися й зарубіжні поставки тваринницької продукції, зазначив експерт. Абсолютні рекорди були зафіксовані в експорті м'яса птиці (271 тис. т), яєць (92 тис. т), вершкового масла (30 тис. т) та меду (68 тис. т).

3001
3001

Крім того, повністю підтвердився прогноз науковців щодо досягнення у 2017 році рекордних обсягів поставок вітчизняної сільгосппродукції до країн Європейського Союзу. Торік Україна поставила до ЄС агропродовольчої продукції на $5,8 млрд, перевищивши рекордні показники експорту агропродовольства у цей регіон докризових 2012 та 2013 років у $5 млрд і сягнувши найвищого за часів незалежності показника, підсумував Микола Пугачов.

Дослідження: Біорозкладальна плівка підвищує врожайність до 71%

Результати досліджень підтвердили ефективність біорозкладальної аграрної плівки, розробленої науково-дослідним центром IMMER Group. Польові випробування показали, що мульчування ґрунту за допомогою біорозкладальної плівки прискорює вегетацію рослин в умовах обмеженого вологозабезпечення, підвищуючи врожайність деяких культур до 71%.

Запуск промислового виробництва біорозкладальної плівки для мульчування ґрунту відбудеться на заводі IMMER Ukrplastic на початку 2018 року, говориться у повідомленні компанії.

«Ми створили матеріал, який відповідає потребам сучасних аграріїв, допомагає їм забезпечити ефективне і стабільне виробництво сільськогосподарської продукції в умовах глобальних кліматичних змін.  Розроблена нами біорозкладальна плівка є екологічним і ефективним рішенням, вона підвищує врожайність і сприяє кращому розвитку сільськогосподарських культур. Ми впевнені, наша розробка стане гідним внеском у сталий розвиток аграрного виробництва», — розповідає президент IMMER Group Ірина Мірошник.

Біорозкладальна плівка IMMER Group для мульчування ґрунту може успішно застосовуватися в органічному і традиційному землеробстві для вирощування овочевих та зернових культур: помідорів, часнику, цибулі ріпчастої, моркви, буряку, капусти, гарбуза, кукурудзи, соняшнику, рапсу, сої, гороху, квасолі та ін.

3002
3002

Біорозкладальна плівка повністю розкладається. Випробування показали відсутність видимих залишків плівки в ґрунті через 6 місяців від початку укладання.  Така властивість є важливим аргументом не тільки для екології, а й для аграріїв, які можуть економити свої ресурси на збір та утилізацію агроплівки, яка не розкладається.

Соняшникова олія забезпечила 23% валютної виручки АПК в 2017 році

Товарообіг олійно-жирової продукції  за підсумками 2017 р.  перевищив $5,77 млрд проти $5,07 млрд у 2016 році (зростання 113,9%).

Як говориться у повідомленні асоціації «Укроліяпром», питома вага експорту олійно-жирової продукції в її товарообігу складає 95,3%. У структурі експорту олійно-жирової продукції найбільшу питому вагу займає олія соняшникова — 78% та соняшниковий шрот — 14,6%.

3003
3003

«У 2017 році 30% валютної виручки від експорту агропродовольчих товарів забезпечила олійно-жирова продукція, зокрема, олія соняшникова — 23,5%», — підсумували в «Укроліяпромі».

Вибір читачів за тиждень

Відео