Кір відступає, проте інфекційні захворювання тернополянам все ж не дають спокою

yak-protkaye-vtryanka-v-legky-form_372

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, проведеного фахівцями ДУ «ТОЛЦ МОЗ України», в області 31 січня 2018 року за первинними діагнозами зареєстровано 52 випадки інфекційних захворювань, з них:

вітряна віспа – 17 випадків;

туберкульоз – 8 випадків;

кір – 6 випадків;

кашлюк – 5 випадків;

покуси тваринами – 4 випадки;

гостра кишкова інфекція – 3 випадки;

аскаридоз – 2 випадки;

вірусний гепатит С – 1 випадок;

вірусний гепатит А? – 1 випадок;

НППІ на вакцину БЦЖ – 1 випадок;

скарлатина – 1 випадок;

мікроспорія – 1 випадок;

інфекційний мононуклеоз – 1 випадок;

короста – 1 випадок.

Оскільки найбільше випадків захворювань на вітряну віспу, то ми підібрали низку порад, що ж робити при вітряній віспі. Симптоми і лікування захворювання.

Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, якій вдалося не перехворіти вітрянку. Вітряна віспа вважається дитячою інфекцією, так як, в основному, нею хворіють діти у віці 10 років.

Що робити при вітряній віспі? Симптоми і лікування захворювання

Збудник захворювання - вірус сімейства Герпес Varicella Zoster. Заразним людина стає не тоді, коли у нього з'являються висипання, а за два дні до того, як у нього почнуть проявлятися перші симптоми – узелково-бульбашкова висип і температура. Джерелом зараження хворий перестає бути через пару днів після того, як у нього зійдуть скоринки з висипки.

Симптомами захворювання є температура від 38 градусів, слабкість, лихоманка, після починає з'являтися перша висип. Вона не тільки локалізується на руках, обличчі, але і на волосистій шкірі голови. Спочатку висип має округлу плоску форму, після починає підніматися над рівнем шкіри. Через пару годин на місці горбків з'являються бульбашки, які підсихаючи, перетворюються в жовті кірочки, а через тиждень повністю зникають.

Як довго тримається температура при вітряної віспи?

Як довго тримається температура при вітряній віспі, залежить від того, якою формою вітряної віспи хворіє людина. Виділяють такі форми, як:

Легка – при ній температура не піднімається вище 37,5 градусів, при цьому вона тримається лише 1-3 дні. Також нерідко при такій формі вітрянки температура може і не підніматися.

Середня – при цій формі хвороби температура тримається від 38 до 39 градусів і може турбувати 3-4 дні.

Важка форма вітрянки характеризується більш тривалим періодом перебігу захворювання – до семи днів, при цьому вона може підніматися до 40 градусів.

Багато в чому те, яким буде перебіг захворювання, залежить від віку дитини і стану його імунної системи.

Перші дії

Що робити, якщо ваша дитина захворіла на вітрянку? Як тільки ви помітили висипання на тілі, що супроводжується високою температурою та іншими симптомами хвороби, перше, що потрібно зробити, це викликати педіатра. Тільки лікар може поставити правильний діагноз і призначити адекватне лікування. Нерідко для підтвердження діагнозу потрібно здача додаткових аналізів. Як тільки батькам стане відомо, що дитина інфікована вітряну віспу, вони відразу ж повинні виключити контакт малюка з іншими людьми, тобто виключається відвідування дитячого садка та інших дитячих установ. Для того щоб вилікувати захворювання, не завжди потрібно лягати в лікарню, найчастіше досить і лікування в домашніх умовах. Зазвичай лікар пропонує госпіталізацію у разі якщо інтоксикація загрожує життю дитини, а також якщо хвороба проходить у важкій формі. Всі застосовані заходи повинні бути спрямовані на запобігання розвитку ускладнень.

Стадії

Що робити при вітряній віспі? Це буде залежати від періоду захворювання. Вони наступні:

Інкубаційний період.

Продромальний період.

Розпал вітрянки.

Період одужання.

Чим характеризується інкубаційний період? Він триває 11-21 днів. У цей час людина вже вважається заразним, так як вірус знаходиться в його організмі і починає активно розмножуватися. Симптомів захворювання ще може не бути, тим і підступна вітрянка, так як під час інкубаційного періоду хвороба протікає приховано.

Продромальний період – стадія захворювання, при якій з'являються такі симптоми, як підвищення температури до 38 градусів, слабкість і нездужання. Триває період 1-2 дні - до того, як на тілі почне з'являтися висип. Що робити при вітряній віспі, якщо вона в самому розпалі? Це період появи активних висипань, що триває 4-5 днів. Бульбашки не з'являються одночасно, поки на руках висип починає покриватися корочками, нові висипання з'являються на обличчі або на тулубі. На цій стадії захворювання хворого мучить сильний свербіж. Період одужання характеризується появою кірочок. Бульбашки лопаються, з них виходить вміст і вони починають висихати, покриваючись корочками. З моменту їх появи на тілі поліпшується стан дитини. Поступово кірочки відпадають, нормалізується стан хворого більше не мучать головні болі.

Лікування вітрянки під час інкубаційного періоду і інших стадій захворювання

Що робити при вітряній віспі? Головним завданням при її лікуванні є максимальне полегшення симптомів. Інкубаційний період не вимагає лікування, так як проходить приховано. Як тільки з'являться перші симптоми віспи, хворому відразу ж показаний постільний режим. Висип з'являється в результаті важкої інтоксикації організму як реакція на інфекцію. Малюки до п'яти років переносять віспу досить легко, але чим старше дитина, тим вірогідний ризик розвитку ускладнень. Головне - не допустити того, щоб висип розчісували, так як на її місці можуть з'явитися рубці. Також висока ймовірність зараження ранки хвороботворними бактеріями. Щоб висип не свербіла і не викликала дискомфорт, потрібно приймати антигістамінні препарати. Також не варто допускати перегріву, так як чим більше людина пітніє, тим сильніше у нього починається свербіж.

Також всі з'явилися пухирці, незалежно від місця їх локації, потрібно змащувати зеленкою або іншим антисептиком для того, щоб контролювати появу висипки. Щоб збити температуру (не нижче 38 градусів), можна використовувати свічки на основі парацетамолу або ібупрофену. Також при високій температурі ефективний препарат «Ефералган». Дуже важливо використовувати ліки для зниження температури в відповідно з віком хворого. Заборонено для обробки висипки використовувати оцет або горілку. Це пов'язано з тим, що можливе отруєння організму або опік епідермісу. Якщо бульбашки з прозорим вмістом з'явилися і в роті, необхідно прополоскати його з допомогою відвару ромашки. Трапляється і так, що бульбашки з'являються і на кон'юнктиві ока. Не варто остерігатися ускладнень для зору, так як вітрянка йому не шкодить. Однак лікування все ж слід провести. Так, повіки слід промивати відваром ромашки. Також незайвим буде використання фізіологічного розчину, яким капають очі. Антибіотики використовують при лікуванні вітрянки тільки в тих випадках, якщо з'явилося ускладнення у вигляді бактеріальної інфекції.

Противірусні при вітряній віспі

Прийом противірусних препаратів при вітряній віспі викликає чимало суперечок, так як одні лікарі вважають, що це обов'язкова міра для прискорення процесу одужання, а інші впевнені, що з вітрянкою організм повинен впоратися самостійно. Враховуючи те, що захворювання викликається вірусом, прийом противірусних при вітряній віспі бажаний, так як хворому буде простіше переносити захворювання. З-за впливу ліків вірус герпесу значно ослабне і, відповідно, його прояви на шкірі будуть не такими яскравими і інтенсивними.

Таблетки від вітрянки

При вітряній віспі набір ліків наступний:

Антигістамінні - «Супрастин», «Кларитин», «Тавегіл».

Противірусні - «Алпізарін», «Ацикловір-акрі», «Зовіракс».

Жарознижуючі - «Парацетамол», «Ібупрофен», «Ибуклин».

Багато медикаменти з вищевказаного переліку випускаються в таблетках. У якому вигляді краще приймати ліки, залежить індивідуально від пацієнта. Якщо дитина зовсім маленький і не зможе самостійно ковтнути пігулку, слід знайти для неї відповідну форму випуску препарату – сироп або свічки. Школярам більше підходять таблетки від вітрянки. Виробники вказують дозування для прийому ліків для дорослих і дітей, тому приймати медикаменти слід в строгій відповідності з інструкцією.

Чим мазати, крім зеленки

Розчин брильянтового зеленого застосовувався при вітряній віспі ще з радянських часів. Використовують її для того, щоб контролювати кількість з'явилися бульбашок. Перевага зеленки в тому, що вона добре помітна, але багато хто відмовляється від її застосування, оскільки вона, будучи антисептиком, сильно сушить шкіру, крім того, залишає сліди на постільній білизні, так і на одязі. Чим мазати вітрянку у дітей, крім зеленки? Крім цього медичного препарату, також можна використовувати:

П'ятивідсотковий розчин марганцівки. Препарат добре підсушує висип і дезинфікує її.

Фукорцин. Дане ліки також підсушує бульбашки, його перевага в тому, що після висихання на нього можна наносити мазь. Єдиний недолік фукорцина в тому, що за кольором він не сильно відрізняється від висипки, тому контролювати висипання, використовуючи його, досить складно.

Ще чимось мазати вітрянку у дітей, крім зеленки? Можна використовувати 05-3 процентний розчин метиленового синього. Медичний препарат синього кольору відмінно відпирається і служить ефективним засобом при вітряній віспі.

Саліциловий спирт. З допомогою нього лікуються різні захворювання шкіри, шкірні поразки, тому його можна застосовувати при вітряній віспі.

Мазь на основі циндола. Даний препарат випускається у вигляді суспензії містить окис цинку, яке виконує роль подсушивающего і протизапальний засіб. Додавши в суспензію вказану кількість води, слід залишити її на час в темне місце, а після злив верхню рідина, необхідно змащувати загуслим осадом шкіру.

Ефективна мазь при вітряній віспі

Яка є хороша мазь при вітряній віспі? При захворюванні можна застосовувати мазі в залежності від того, який ефект має бути – усунення свербіння, швидке загоєння ранок або пригнічення вірусу герпесу. Серед найбільш ефективних препаратів виділяють цинковий крем, завдяки якому відбувається швидке розкриття бульбашок і їх загоєння, а також «Гистан» або «Фенистил»-гель, які мають заспокійливу і охолоджуючим дією, внаслідок чого свербіж легше переносити.

Правила гігієни при вітряній віспі

Багатьох батьків цікавить питання, скільки можна митися при вітряній віспі? Існує думка про те, що при захворюванні категорично заборонено купатися, але це оману, оскільки саме в ці дні обов'язково дотримання всіх правил гігієни. Дитину можна обережно обмити теплою водою з використанням звичайного мила без ароматизаторів і барвників. У воду можна додати кілька кристаликів марганцівки. Сприяти швидкому загоєнню ранок буде використання при купанні відварів дубової кори, ромашки або календули. Купати довго хворого не можна, варто обмежитися звичайним обмиванням. Використовувати жорсткі губки не можна, щоб не здерти скоринки і не допустити інфікування ранки. Після закінчення водних процедур, слід промокнути тіло малюка рушником і одягнути на нього чисту білизну. Міняти постільну білизну слід якомога частіше, воно має бути м'яким, щоб не викликати дискомфорт.

Що не можна робити при захворюванні

Вітрянка далеко не невинне захворювання, як прийнято було думати раніше. Тому слід взяти на озброєння всі заборони під час лікування хвороби, щоб не допустити ускладнень після вітрянки. Що не можна робити при вітряній віспі?

Не можна випускати дитину на вулицю до завершення інкубаційного періоду, щоб уникнути зараження інших людей вітряну віспу.

Не можна давати будь жарознижувальну або інший лікарський засіб під час лікування хвороби, так як воно в обов'язковому порядку повинно бути призначено педіатром. Здавалося б, достатньо, щоб медичний препарат збивав температуру, але неправильно підібране жарознижувальну може призвести до збільшення кількості висипань, до більш тривалого процесу їх загоєння або до зараження крові. Лікарі наполягають на тому, що при лікуванні вітрянки не можна давати дитині аспірин. Пов'язано це з тим, що це ліки викликає ураження мозку і печінки – синдром Рея. Ризик захворювання особливо великий у дітей під час перебігу вітряної віспи, коли імунітет ослаблений.

Не можна мити дитину з допомогою жорстких губок і щіток, оскільки при травмуванні бульбашок, можливо інфікування їх бактеріальною інфекцією, внаслідок чого можуть з'явитися віспини (рубці). З тієї ж причини не можна розчісувати висип, тому потрібно стежити за тим, щоб дитина не свербів.

Оскільки при вітряній віспі у дитини спостерігається інтоксикація, слабкість і підвищення температури, не варто вводити в його раціон жирні і смажені продукти. Також слід відмовитися від усього гострого, дуже солодкого, солоного і пряного, так як така їжа може викликати проблеми з роботою кишково-шлункового тракту, як результат, може посилитися свербіж. Також така їжа вкрай негативно позначається на роботі печінки, а під час вітряної віспи вона і так зазнає серйозної навантаженні.

Карантин у дитячому садку

Особливістю вітряної віспи є те, що вона дуже заразна. Заразитися дифтерією можна при простому контакті з хворою людиною і в разі користування з ним одних і тих же речей. Тому, враховуючи високу ступінь контакту між дітьми в дитячому саду, установи закривають на карантин у цілях попередження ускладнень після захворювання на вітряну віспу. Як тільки в дитячому саду виявляється дитина з вітряною віспою, відразу ж викликають педіатра, який повинен підтвердити діагноз і повідомити про випадок захворювання у районну поліклініку. Карантин по вітряній віспі в дитячому саду вводиться через наказ головлікаря поліклініки. Запроваджується він на 21-й день з того моменту, як лікарем був виявлений останній дитина, хворий на вітряну віспу. Саме протягом цього часу має пройти повністю інкубаційний період захворювання, при якому його основні симптоми можуть бути відсутніми. Якщо будуть виявлені ще випадки захворювання вітрянки серед дітей, які відвідують дитячих сад, карантин знову буде подовжуватимуть.

Що робити при вітряної віспи у дорослих

Вірус герпесу, який викликає віспу, може викликати захворювання як у дитини, так і у дорослого, якщо до цього він не перехворів на вітрянку. Чим старша людина, тим складніше йому переносити вірусне захворювання. Інкубаційний період захворювання у дорослих становить 23 дні, за цей час не з'являється ніяких симптомів розвитку вітрянки. Симптомами вітрянки у дорослого можуть бути:

Нездужання.

Млявість.

Біль у горлі.

Висока температура, лихоманка.

Поява рожевих плям на шкірі.

Що робити при вітряній віспі у дорослих? Як тільки з'являться перші симптоми віспи, потрібно терміново звертатися до лікаря, щоб він призначив противірусні, антигістамінні та жарознижувальні ліки. Серед противірусних препаратів найбільшою ефективністю володіють «Валацикловір», «Віферон» і «Ацикловір». Знімуть температуру парацетамол або Ібупрофен». Для обробки ранок у роті можна застосовувати обліпихову олію або «Хлорофіліпт». Також не будуть зайвими полосканнями трав'яними зборами, такими як ромашка і череда. Використання антигістамінних обов'язково з сверблячки ранок, щоб він не турбував, можна застосовувати «Діазолін» в суворій відповідності з інструкцією. Як і у дітей, що перебіг захворювання залежить від того, яка форма вітрянки. Нерідко період активних висипань займає 2-3 дні, буває так, що температура триває 9 днів.

Джерело: tabletki.pp.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео