Віра Олександрович

Отакої: за 10 років Тернопіль мусить віддати 10 мільйонів євро (фото, відео)

Депутати3

Позичені 10 мільйонів євро Тернопіль має цілком повернути до 15 березня 2027 року. На нові умови кредитування комунального підприємства, де треба переоснастити теплові мережі, депутати погодилися на сесії 2 лютого.

Представив депутатам питання «Про погодження умов реструктуризації кредитного договору від 28.09.2012 р. між комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради і Європейським банком реконструкції  та розвитку» заступник міського голови із питань ЖКГ Владислав Стемковський. «За» врешті були 34 депутати, 4-ро – не брали участь у голосуванні.

[embed]https://youtu.be/GYGEQJIC0fY[/embed]

Обсяг і валюта кредиту – 10 мільйонів євро або еквівалент національної валюти за офіційним курсом Національного банку України на дату зарахування коштів на рахунок позичальника, у тому числі: - 7 мільйонів євро – 1-й транш кредиту за рахунок фінансових ресурсів Європейського банку реконструкції та розвитку (надалі – «ЄБРР»); - 3 мільйони євро – 2-й транш кредиту за рахунок ресурсів спеціального фонду із субрахунку Фонду економічно чистих технологій Спеціального фонду Інвестиційного фонду для протидії зміні клімату ЄБРР.

- Строк користування кредитом - аж до 15 березня 2027 року, на дуже вигідних для нас умовах, - переконував депутатів пан Стемковський. – На жаль, ми розраховували, що це буде швидше, а процес затягнувся. Проте нині ми навіть виграємо, бо кредитор погодився на кращі для нас умови.

Обумовили у рішенні і схему погашення кредиту: 20-ма рівними (або максимально рівними) піврічними внесками у дати погашення кредиту, визначені кредитним договором, починаючи із 15 вересня 2017 р.

- Відсоткова ставка за користування залученими за рахунок фінансових ресурсів ЄБРР коштами складається з двох частин: базис відсоткової ставки, що розраховується на основі 6-місячної Міжбанківської ставки Єврозони (Euribor), а також - маржа 6,5% річних, із можливістю зниження залежно від кредитного рейтингу міста і досягнення позичальником показників, що задовольняють ЄБРР, але не нижче 4%.

Стемковський3
Стемковський3

До речі, місцева гарантія надається без майнового та іншого забезпечення виконання зобов’язань зі сторони комунального підприємства теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради. Але погашення кредиту і відсотків за користування цими коштами – обов’язок цього КП.

Оскільки депутати це рішення підтримали, то міський голова тепер може укласти «Угоду про внесення змін і викладення у новій редакції Договору гарантії, відшкодування та підтримки проекту між Тернопільською міською радою та ЄБРР від 09.07.2014 р.».

Стемковський4
Стемковський4

Нагадаємо, на сесії міської ради встигли ухвалити аж 200 питань. Про найцікавіші рішення читайте на «Терені» ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео