Віра Олександрович

Скандал по-тернопільськи: гучні заяви, «листи щастя» і нехтування думкою (фото, відео)

Надал4

Особливою заявою розпочалася остання сесії міської ради у Тернополі: мер Сергій Надал особисто оголосив, що він уже має всі підстави вважати трьох своїх колишніх соратників – не депутатами. Заперечень у залі не мав ніхто.

Але це – далеко не найцікавіше, що відбувалося на засіданні 2 лютого (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

«Громадяни втратили статус депутата»

Депутати4
Депутати4

Справа із відкликанням трьох депутатів від ВО «Свобода» (Іван Сороколіт, Ігор Турський, Роман Навроцький прим.) офіційно стартувала у квітні 2017 р., після голосування за зміни до Генплану Тернополя. Втім, конфлікт назрівав ще із літа 2016 р., коли частина депутатів із фракції «Свободи» почала голосувати не так, як це робили їхні колеги («Терен» про це писав докладно, до чого врешті дійшов скандал, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

- Хочу розпочати наше засідання таким оголошенням, - каже Сергій Надал. – Міська територіальної виборча комісія с 26 січня ухвалила рішення про відкликання трьох депутатів за народною ініціативою. Було прийняте звернення до ВО «Свобода» щодо зазначених депутатів міської ради. Уже 27 січня рішенням третього етапу на позачерговому з’їзді партії вирішили відкликати трьох депутатів. 30 січня 2018 року ухвалою Тернопільського міського адмінсуду громадянам Сороколіту, Турському і Навроцькому відмовили у задоволенні їхніх позовних заяв про скасування рішення міської ТВК щодо їх відкликання і визнання депутатами наступних, за списком, партійців. Враховуючи усі вище наведені рішення, громадяни Іван Сороколіт, Ігор Турський, Роман Навроцький втратили статус депутата.

Іван Сороколіт на своїй сторінці у «Фейсбуці» цю заяву прокоментував так: «Корумпована владно-політична мафія надіється, що позбавлення мандатів депутатів-сміливців вирішить їхні проблеми. Розчаруємо. Не вирішить!”.

Лист_про значок
Лист_про значок

Наразі відомо, що депутати, прізвища яких вказані у рішенні міської ТВК від 26 січня, все-таки шукатимуть законні способи його скасувати. Тобто крапку у цій справі ставити ще зарано. Натомість інша сторона також не здається і вже надіслала екс-свободівцям «листи щастя», натякнувши на те, що треба значок депутата віддати і карточку для системи «Віче» (див. на фото – прим.). Окрім того, «посланці» від «Свободи» уже відвідали приміщення, де працювала приймальня Івана Сороколіта. У законності їхніх дій – нехай розбираються поліцейські. Але варто зауважити, що приходила «делегація», щоб… зняти табличку із ім’ям Івана Сороколіта.

Снимок_Сороколіт
Снимок_Сороколіт

До речі, правоохоронці не помітили криміналу у перешкоджанні трьом депутатам, яких не пускали до зали засідань від квітня 2017 р. Про це нещодавно заявив особисто головний поліцейський краю Олександр Богомол (читайте про це ТУТприм.).

Поліція
Поліція

На засіданні розглянули багато земельних питань

Білан2
Білан2

Ще одну голосну заяву під час сесії зробив депутат Тарас Білан, який попросив своїх колег підтримати його боротьбу із одним із керівників «Укроборонпрому». Мовляв, цей «недолюстрований» чиновник нині умисно шкодить Україні.

[embed]https://youtu.be/QMQlDH4SMVw[/embed]

Загалом 22-га сесія Тернопільської міської ради пройшла неоднозначно. Не обійшлося без поліцейського контролю. Правоохоронці вчергове перевіряли металодетекторами всіх, хто йшов до мерії. На засіданні розглянули багато земельних питань. Так, далеко не всі ухвалили, але робили це дуже швидко і переважно без дискусій.

[embed]https://youtu.be/kPrweW3kukA[/embed]

Натомість доволі прогресивна пропозиція Назарія Зелінки про приведення у відповідність до чинного законодавства норми щодо електронних петицій і введення обов'язкової електронної ідентифікації особи для підписантів – належної підтримки у залі не отримала. «За» проголосували лише 19 із 37 присутніх на сесії депутатів.

Зелінка2
Зелінка2

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео