Віра Олександрович

Бути чи не бути: Тернопіль мріє про музей Марчука і школу імені Горайського (фото, відео)

Депутати9

У Тернополі хочуть створити музей Івана Марчука, а також просять присвоїти спортивній школі ім’я загиблого у зоні АТО Юрія Горайського.  

Йшлося про це на сесії міської ради 2 лютого. Але це – далеко не все, що відбувалося на тому засіданні (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Це – у компетенції управління молоді і спорту

Звернення до депутатів із проханням про підтримку ініціативи додати до назви спортивної школи №2 згадку про колишнього тернополянина Юрія Горайського озвучив волонтер Самооборони Майдану Тернопільщини Роман Павлишин. Нагадаємо, вони були колегами, адже перед тим, як піти на війну, що розпочалася на сході України у 2014 р., Юрій Горайський проявив себе як активний волонтер.

Власне, ніхто у залі не був проти такого рішення, але воно ще має пройти відповідну процедуру. Тому вихід із ситуації запропонував міський голова Сергій Надал. Далі – справа за управлінням молоді і спорту.

[embed]https://youtu.be/3QqCYAsxJjA[/embed]

Нагадаємо, Юрій Горайський народився в с. Біла, поблизу Тернополя. Тривалий час проживав із батьками в обласному центрі. Після закінчення Української гімназії імені І.Франка вступив до Тернопільського національного економічного університету, де здобув вищу економічну освіту. Займався бізнесом. У травні 2014 року за квотою партії УДАР був призначений головою Збаразької районної держадміністрації. Обіймав посаду 11 місяців. Втратив її 21 квітня 2015 р., попри прохання і протести громадськості. Через тиждень відбув добровольцем на передову. Загинув на полі бою у березні 2016-го.

Горайський
Горайський

До речі, депутати підтримали ініціативу громади і пропозицію мера з цього приводу - 34 голосами «за».

Митець не визначився, чи хоче музей у Тернополі

Ініціативну групу, що вивчить можливість створення у Тернополі музею художника Івана Марчука, створять у місті після пропозиції депутата. Нагадаємо, йдеться про збереження спадку уродженця Тернопільщини, який входить до рейтингу «100 геніїв сучасності».

Звернення із таким змістом озвучив на сесії депутат Петро Поврозник.

[embed]https://youtu.be/6OuysI4A7Vs[/embed]

Геній досі живе в однокімнатній квартирі і не відчуває підтримки від центральної влади. Тому політика, який є директором школи №5, зворушили висловлювання художника із останніх інтерв’ю.

- «Україна народжує найбільше талантів на квадратний метр у світі, але вона їх не поливає. Вони їй не потрібні», «У мене в майстерні були президенти, мери, відомі люди. Всі обіцяли допомогти, але нічого так і не зробили. Я не потрібний, як і всі славетні люди України», - цитує депутат. - Давайте задумаймося, а можливо, його твори потрібні Тернопіллю і, зокрема, нашому місту? Тому я пропоную із метою вивчення можливості створення в нашому місті «Музею Івана Марчука», якщо він звичайно на це погодиться, створити ініціативну групу.

Поврозник
Поврозник

До її складу депутат запропонував включити: гуманітарного заступника міського голови Леоніда Бицюру, начальника управління культури і мистецтв Олександра Смика, голову постійної комісії міської ради із гуманітарних питань Володимира Міська, директора Тернопільського художнього музею Ігоря Дуду, а також голову обласної організації спілки художників Ігоря Дороша.

- Пропоную, щоб наша ініціативна група була відкритою для всіх охочих долучитися до цієї справи жителів міста та області, - додає він.

Міський голова принагідно зауважив, що художнику уже пропонували створити музей у Тернополі і розмістити його у приміщенні Тернопільського замку.

- Ми неодноразово спілкувалися із Іваном Марчуком. Висловлювали йому цю пропозицію. Проте митець до сьогодні не визначився, - констатував мер.

Марчук
Марчук

«Розбавив» розмову депутат Тарас Білан. Він зауважив, що читав в Інтернеті, як Іван Марчук порівнював Україну із африканськими країнами. Мовляв, перед тим, як створювати музей такого митця, треба добре подумати, у тому числі – самому художнику. Попри цю репліку, депутати таки підтримали пропозицію - 24 голосами «за».

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео