Орест Сарматський

Франц Ксаверій Бонн – український дипломат, про якого не згадали у Тернополі

Заставка-Бонн

Людину, яка внесла значний вклад у становлення української дипломатії і чиє ім’я пов’язане із нашим краєм, забули згадати у Тернополі.

4 лютого 1882 року народився Франц Ксаверій Бонн, український дипломат бельгійського походження, священик УГКЦ, капеллан УГА, чернець, заступник міністра закордонних справ Західноукраїнської Народної Республіки.

Ось що про цю людину написав тернопільський історик Сергій Ткачов на своїй сторінці у Фейсбук.

- Сьогодні день народження о. Ксаверія Бонна - бельгійця, найяскравіші події життя якого пов'язані з Тернополем, з боротьбою за віру місцевого люду і не тільки. Нещодавно минули гучні святкування 100-річчя української дипломатії, та за промовами і шипінням шампанського, якось не чути було про внесок Ксаверія Бонна у боротьбу за визнання України. А між тим, він був працівником дипломатичних місій як УНР, так і ЗУНР. Для тернополян виконував функцію пароха, коли був інтернований отець Громницький... Та, як на мене, найбільша його заслуга у виклопотаній у Ватикані медичній допомозі галичанам, колишнім воякам австро-угорської армії, що були у італійському полоні, та воякам армії УНР, яких підкосила епідемія тифу. Багато з них повернулись додому і продовжили свій рід завдяки отцю  Бонну....

Та нащадки в Тернополі досі ніяк не можуть вшанувати пам'ять цієї людини... Пишу про це вже не вперше. Просто дата нині ще раз нагадала.

27459519
27459519

На фото: ліворуч від ерцгерцога Габсбурга - Василя Вишиваного стоїть отець Ксаверій Бонн, - додає Сергій Ткачов.

Вибір читачів за тиждень

Відео