Лише п’ятеро нардепів від Тернопільщини засудили польський закон про «бандеризм»

ВР

Постанову про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до закону про Інститут національної пам’яті – Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів ухвалили 6 лютого 205 народних обранців із 358-ми присутніх на сесії ВР.

Позаяк для мешканців Тернопільщини добросусідські взаємини зі сусідньою Польщею апріорі є важливішими, ніж для наших співвітчизників, скажімо, з Кіровоградської чи Запорізької областей, ТЕРЕН поцікавився, як голосували за цей документ місцеві народні обранці.

Отже, за ухвалення заяви проголосували Олег Барна, Ігор Побер, Тарас Юрик (усі – БПП), «фронтовики» Володимир Соляр і Роман Заставний. Позафракційний Михайло Головко і Тарас Пастух («Самопоміч») не голосували. Микола Люшняк (БПП) відсутній на сесійному засіданні.

Нагадаємо, що рішеннями Сейму від 26 січня та Сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року запроваджено кримінальну відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів» проти поляків.

Ухвалені законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, а також принципам, які були погоджені сторонами, серед іншого, у Декларації пам’яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року. Саме в цій Декларації Верховна Рада України і Сейм Республіки Польща відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного руху опору, які створили моральну основу для відновлення незалежності наших держав, - йдеться у сьогоднішній Заяві парламенту. - Верховна Рада України і Сейм Республіки Польща також погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень та «стримування сил, які ведуть до суперечок в наших державах.

Українські законотворці переконані, що відповідальність за минулі злочини має бути персональною, а не колективною. Їх турбує, що «розгортання антиукраїнських настроїв та створення атмосфери тиску і залякування здатне безпосередньо вплинути на права і свободи майже мільйона українців, які сьогодні є трудовими мігрантами на території Польщі і працюють задля її економічного зростання у тому числі».

Парламентарі також закликали президента Польщі скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом та Сенатом повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість.

Вибір читачів за тиждень

Відео