Віра Олександрович

Сенсація по-тернопільськи: три одіозних свободівця займуть місця тих, у кого відібрали мандати (фото)

Снимок2

Непростим було термінове засідання Тернопільської міської ТВК сьогодні, 6 лютого.

Зібрати вдалося 11 із 18-ти представників від різних політичних сил. Працювати вони почали близько 18.00. Причому навіть такими силами їм вдалося ухвалити рішення, яке дуже чекали у лавах ВО «Свобода». Окрім того, на засіданні ТВК відбулося ще кілька цікавих речей.

Головував на засіданні – Віктор Дрозда від «Народного фронту». Саме він озвучив інформацію, що надійшла у ТВК від керівництва ВО «Свобода». Рішення партії про відкликання Івана Сороколіта, Ігоря Турського і Романа Навроцького із формулюванням «за народною ініціативою» були підписані особисто Олегом Тягнибоком.

- За законом, ТВК зобов’язана у терміни – не пізніше, як за 5 днів після отримання повідомлення від партії, ухвалити рішення про відкликання депутатів, а також визнання наступних за чергою, відповідно до партійного рейтингу під час виборів, - пояснює Віктор Дрозда. – Отже, нам треба визначатися…

Після того він озвучив заяву Романа Навроцького. Йшлося про його звернення до суду щодо оскарження постанови ТВК і визнання рішення про його відкликання – протиправним. За цим позовом уже, мовляв, відкрили провадження. Розгляд справи призначили на 20 лютого у приміщенні Тернопільського окружного суду. Звертався пан Навроцький, за словами голови, також із заявою про забезпечення позову, у якій просив заборонити визнавати депутатом замість себе наступного за списком представника партії «Свобода» (цьому передувало багато подій, читайте ТУТ і ТУТприм.).

- Цю заяву у Тернопільському суді розглянули, але у забезпечені позову відмовили, - додає голова ТВК. – Навроцький уже подав апеляцію до Львівського апеляційного адміністративного суду. Ми отримали лист-підтвердження. Аналогічні позови, як мені відомо, подали і Турський, і Сороколіт. Наразі не маю цих документів на руках. Думаю, що вимоги там - аналогічні. Тобто говорити можу наразі лише неофіційно.

Юрист Тетяна Семусь, яка була присутня на засіданні як гостя, а точніше - представник позивачів, передала голові ТВК копії заяв, дійсно поданих до суду Іваном Сороколітом і Ігорем Турським. І наголосила, що судовий розгляд ще триває. Мовляв, і позови є, і справи є, тому ухвалювати будь-які рішення недоречно. Але Віктор Дрозда зауважив, що документи ще не отримав і не відомо, коли одержить (нібито вони вже повернулися на пошту – прим.), а вчинити дії, яких у 15-денний термін вимагає закон, напевно не зможе.

- Виходить, якщо суд ухвалить рішення на користь позивачів, то і рішення партії можуть визнати незаконним, - припускає він. – А ми тут ухвалимо нових, вони почнуть приймати рішення… Може бути дилема…

Але це нікого не спинило. Члени ТВК взялися до партійного списку ВО «Свобода». Віктор Дрозда нагадав про набуття депутатства свободівцями Олегом Шморгаєм і Наталею Турецькою. Наступним за ними був Леонід Бицюра, якого вже зняли із реєстрації (читайте ТУТ прим.). Тому черга - за Ігорем Костюком, Василем Фостиком і Андрієм Стукалом. Голова пояснив процедуру: якщо присутні голосують «за», то ці троє спершу отримають листи із повідомленням про рішення ТВК. Аби визначитися, вони матимуть 20 днів. За цей час у ТВК мають отримати всі необхідні документи і визнати права політиків на мандат.

- Хотів би почути ваші думки, - додає Віктор Дрозда. – Будемо голосувати?

У кімнаті почалася дискусія. Раптом дехто із членів ТВК просто вийшов із кімнати. Певний час там навіть бракувало кворуму.

- Рішення щодо депутатів ухвалює з’їзд. Чому вони мають претензії до нас? – запитує одна із членів ТВК – Марія Мацук від «Громадянської позиції». - Суд може затягнутися і до року…

Врешті Віктор Дрозда все-таки закликав усіх висловитися голосуванням. А тоді почалося щось дивне: голова заперечив, щоб його особисто знімали на камеру. Мовляв, журналіст, а це була Тетяна Колесник із «Газети №1», заважає працювати комісії, стоячи з іншого, протилежного йому боку столу. Дискусія і погрози нічого не дали. Статті, що підтвердила б порушення закону журналістом, врешті Віктор Дрозда таки не знайшли. Відтак оголосив голосування. Але знову бракнуло кворуму. Почалася сварка.

- Ну, як прийшов у ТВК, то давайте працювати! – лунало у залі з різних боків. - Ну, що вони там роблять, у коридорі? Гоніть їх! Закривайте засідання, бо граються, як діти…

Отже, Ігор Костюк, Василь Фостик і Андрій Стукало отримали по 8 «за», «проти» – 0, «утрималися» – троє. Отже, начебто все… Але не все так просто. Під кінець засідання Віктор Дрозда все-таки поставив на голосування пропозицію про переголосування за трьох нових депутатів-свободівців, висунуту Віктором Заворотним. І цього разу вже «за» бути – 10. Один – «утримався».

- Хто за дану пропозицію? 10 «за», утримався один, рішення прийняте. Постанова №16, - оголосив Віктор Дрозда. – Все, нема більше питань? Оголошую засідання закритим…

До речі, членів ТВК не стримало те, що серед нових міських кандидатів можуть опинитися доволі неоднозначні особи, а дехто із них колись співпрацював із «колишніми». Наприклад, Андрій Стукало - громадський діяч і помічник тепер уже депутата міської ради Романа Навроцького.

Стукало
Стукало

Проти колишнього депутата-мажоритарника від мікрорайону «Аляска» - Василя Фостика у 2013 році збирали підписи щодо відкликання. Робили це обурені члени гаражного кооперативу «Аляска».

Фостик
Фостик

А Ігор Костюк виступав одним із головних агітаторів сумнозвісного “Хеліксу” (про це читайте ТУТ і ТУТ прим.).

Костюк
Костюк

Фото із відкритих джерел, а також відео-скріни із трансляції Тетяни Колесник.

Вибір читачів за тиждень

Відео