Віра Олександрович

Тернополянам на замітку: документи тепер можна отримати швидко і без хабарів (відео)

Прес2

Подати і отримати важливі документи електронкою, не простоювати годинами у чергах за свідоцтвом про народження дитини, за хвилину отримати всю інформацію про ту чи іншу земельну ділянку – тепер це не мрія, а реальність для жителів Тернопільщини.

Про успіхи у впровадженні нових сервісів Мін’юсту у нашому краї розповіла заступник начальника Головного територіального управління юстиції в області Ольга Дяченко.

Графіка_Дяченко
Графіка_Дяченко

Так, за її словами, для спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини в області уже два роки поспіль працівники відділів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) приймають документи, видають свідоцтва про народження і здійснюють реєстрацію новонароджених просто у пологових будинках краю.

- Уже 18 таких закладів охорони здоров’я в області мають фронт-офіси Мін’юсту, - каже вона. - Там батьки лише торік отримали 3659 перших документів свого малюка. Це – 63% від загальної кількості новонароджених, хоча у Тернополі ця цифра доходить і до 100% . Нагадаю, у 2016 році було лише 37%.

Дяченко
Дяченко

Крім того, у пологових зареєстрували за місцем проживання 1155 малюків. Надавали у ДРАЦСах й інші послуги, додає фахівець.

[embed]https://youtu.be/qGIeRw43N_k[/embed]

Велику роботу юристам довелося провести у 2017-му і з метою реєстрації громадських організації. До цього частково призвели законодавчі зміни.

[embed]https://youtu.be/1EboVAeNTsA[/embed]

- До речі, оформити документи громадські організації можуть і тепер, адже процес не припинявся, - додає вона. – Тільки нині ця процедура вже є платною.

Для одержання апостилю – теж доволі популярної у жителів Тернопілля послуги - тепер немає необхідності стояти у чергах, достатньо лише направити відскановані документи через мережу Інтернет і отримати в електронній формі документи із проставленим апостилем, перевірити його достовірність, оплативши послугу із використанням платіжних систем.

- Цим сервісом торік у нашій області скористалися  3869 громадян, - уточнює Ольга Дяченко.

Не менш важливою юристи вважають новацію Кабінету Міністрів, що унеможливлює подвійну реєстрацію земель.

[embed]https://youtu.be/JbeJJDL0Dhs[/embed]

- Щоб усунути корупційну складову і прискорити саму процедуру державної реєстрації, налагодили доступ між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно і Державним земельним кадастром, - підсумовує вона.

Під час прес-конференції також йшлося про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео