Віра Олександрович

«Єдине вікно» і «мовчазна згода» допомагають підприємцям на Тернопільській митниці

Митниця5

Лише за два дні лютого кількість заявок на митне оформлення за принципом «єдиного вікна» в Україні сягнула 1,7 тисяч.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області. Нагадаємо, на Тернопільській митниці працюють за принципом «єдиного вікна» уже не перший рік.

- За період із 3 до 4 лютого, включно, на митницях ДФС за принципом «єдиного вікна» оформили 1,7 тисяч заявок, - кажуть у податковій. - Найбільший їхній обсяг зафіксували на Львівській (252), Київській (234) і Київській міській митниці ДФС (215). В інших регіонах – менше.

Нагадаємо, із 1 лютого 2018 року у законодавстві передбачили запровадження оформлення всіх митних декларацій за принципом «єдиного вікна». Для удосконалення процедури здійснення митного та інших державних видів контролю (санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного) прийняли постанову №44, якою переглянули порядок інформаційного обміну. Так, продовжили на 1 рік можливість добровільного застосування підприємством системи «єдиного вікна» у випадках переміщення товарів: -  транзитом;

- вивезення за межі України товарів морським, залізничним та авіаційним транспортом;

- ввезення товарів у поштових і міжнародних експрес-відправленнях.

- Також запроваджується на 90 днів перехідний період у вигляді добровільного застосування підприємствами системи «єдиного вікна» у кожному новому місці митного оформлення, де розпочнеться застосування цієї системи, - уточнюють податківці.

Крім того, передбачили застосування ризикорієнтованого підходу до обрання об’єктів фітосанітарного контролю дерев’яного пакувального матеріалу і палет, що передбачає:

- при експорті: здійснення контролю маркування дерев’яного пакувального матеріалу не посадовими особами фітосанітарної служби, а посадовими особами митниць і лише у випадках, коли товари підлягатимуть митному огляду;

- при імпорті: огляду (інспектуванню) посадовими особами фітосанітарної служби будуть підлягати 10%, 25%, 50% або 100% вантажів, що супроводжуються дерев’яним пакувальним матеріалом, залежно від рівня ризику в розрізі країн-відправників.

До того ж, уже передбачили можливість випуску товарів у вільний обіг за принципом «мовчазної згоди», якщо протягом 4-х робочих годин із моменту отримання електронного повідомлення і документів від підприємства уповноважена особа контролюючого органу чи адміністратор не внесла до інформаційної системи рішення за результатами проведення відповідного виду контролю.

- Такі новації дозволять оптимізувати взаємодію митниць, підприємств і органів державної влади, що здійснюють санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний, радіологічний види контролю, спростять ведення зовнішньоекономічної діяльності, а також мінімізують корупційні ризики завдяки автоматизації процесів, - вважають на митниці.

Фото автора

Довідка. Інформаційний обмін даними у режимі «єдиного вікна» діяв із 1 серпня 2016 року як експеримент. Взаємодія декларантів, митниць і контролюючих органів за таких умов відбувається за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи, що приймає інформацію, обробляє її та автоматично формує відповідні повідомлення для всіх задіяних суб’єктів.

Вибір читачів за тиждень

Відео