Футбольний клуб зі світовим ім’ям існував на Тернопільщині?

Обкладинка

Неймовірно цікавий факт через фото із єврейських архівів став відомий Терену. Виявляється, у Зборові, Тернопільської області, діяв спортивний клуб “Маккабі”, що мав власну футбольну команду, фото датоване 18м роком.

картинка
картинка

Натомість, як стало відомо у ході дослідження, у Ізраїлі діють футбольні команди “Маккабі”, то чи не були першопрохідцями  створення одного з клубів  футболісти з світлини?

Клуби “Маккабі” є спортивними клубами єврейської меншини по усьому світу, такий ж існував і у Зборові, де народ мав особливо кількістну общину, синагогу, та власні класи у школі.

Футбольні клуби “Маккабі” існують досі у Тель-Авіві, Хайві, Назареті, та багатьох інших містах Ізраїля.

Цікаво, що найстарішими є клуби міста Петах-Тіква та Хайви. А от роками зборівський навіть старший ніж клуб столиці Ізраїлю.

Згодом, у 1921 році діяльність клубів по усьому світу навіть переросла у міжнародні спортивні змагання за зразком Олімпійських ігор, що проводяться раз на чотири роки в Ізраїлі Світовим спортивним товариством «Маккабі». Брати участь історично могли тільки євреї. Серед  зборівчан у місцевому клубі грали Зільберман та Пастернак.

Крім цього, у Зборові у передвоєнних роках навіть грали у бейсбол, є навіть відео-архіви цих ігор зняті американцем, що гостював у родичів. Про це читайте на сторінках Терену.

Фото: facebook.com Джерело: ushmm.org Переклад: Леся Голояд

Вибір читачів за тиждень

Відео