Тамара Коблик

11 лютого в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

громадський діяч, а також відомий як народний цілитель Роман Глушок (1887, с. Лапшин, нині Бережанського району – 30. 08. 1978, там само);

танцюрист, хореограф Олександр Данічкін (1916, м. Юзівка, нині Донецьк – 28. 03. 1986, Тернопіль)

художник, вітражист Юрій Демчак (1955, с. Великий Глибочок, нині Тернопільського району – 07. 08. 1993, там само);

громадський діяч Олександр Романцов (1965, с. Берем’яни Бучацького району);

download
download

співачка (сопрано), педагог Роксолана Росляк (1939 / 10 лютого 1940, Чортків).

Результат пошуку зображень за запитом "Роксолана Росляк"

православний священик, богослов, поет Олександр Хотовицький (1872, м.Кременець - 19 серпня 1937, м. Москва (Росія)

11 лютого. Цей день в історії Тернопільщини

педагог Іван Храпливий (1895, с. Ворвулинці, нині Заліщицького району – 4. 02. 1960, м. Коломия Івано-Франківської області).

Цей день в історії Тернопілля:

11 лютого 1894 року - у Львові Володимир Лаврівський, Василь Нагірний, Іван Белей, доктори Микола Шухевич, уродженець Баворова Тернопільської області Альфред Будзиновський офіційно проголосили про народження товариства «Сокіл».

11 лютого 1960 року – Тернопільський міськвиконком прийняв рішення про встановлення пам’ятника поету А.С.пушкіну. Відкрили пам’ятник у 1961-му. Автори проекту: архітектор Едуард Гронський, скульптори Макар Вронський, Олексій Олійник та Олександр Скобликов.

11 лютого 1991 року - благочинний Почаївської лаври архімандрит Сергій (Генсицький) призначений єпископом Тернопільським і Кременецьким, керівником Тернопільської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату). На єпископській кафедрі він замінив архієпископа Лазаря (Швець Ростислав Пилипович), який був призначений архієпископом Одеським та Ізмаїльським (тепер - митрополит Сімферопольський і Кримський.

11 лютого 1992 року - V-й пленум Тернопільської обласної ради профспілок прийняв рішення вилучити з назви міжспілкового органу слово «незалежних». З того часу його назва – Тернопільська обласна рада профспілок.

11 лютого 2016 року - на Алеї Героїв Микулинецького цвинтаря м. Тернополя поховали військового медика 58-ї окремої механізованої бригади, капітана медичної служби, ординатора медичного відділення медичної роти Володимира Вовка.

Всесвітній день хворого відзначають щорічно 11 лютого. Цей день є свідченням підтримки суспільством всіх людей, здоров'я яких було порушено через різні недуги.

Це свято стало вагомим соціальним кроком до об'єднання людей навколо проблем оздоровлення населення планети. Вперше про день хворого заговорили 13 травня 1992 року, а вже в наступному році 11 лютого його відзначав весь світ. Ініціював встановлення цього символічного свята Папа Римський Іоанн Павло II. Понтифік визначив метою цього дня — забезпечення кращого догляду за хворими у всіх куточках землі і надання допомоги немічним, які потребують полегшення своїх страждань.

Це свято відзначають саме 11 лютого, оскільки в цей день в місті Лурд (Франція) люди спостерігали явище Богоматері. Вона зцілила стражденних, після чого її почали називати рятівницею хворих.

Святкування Всесвітнього дня хворого зазвичай пов'язано з різними благодійними акціями, які супроводжуються відвідуванням медичних установ.

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію про науку, техніку і інновації в цілях розвитку, в якій визнавалося, що повноцінний і рівний доступ до сфери науки, техніки і інновацій для жінок будь-якого віку і їх участь в цій сфері є необхідною умовою забезпечення гендерної рівності і розширення прав і можливостей жінок.

15 грудня 2015 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, проголосивши 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчаток в науці (A/RES/70/212). Організація Об’єднаних Націй запропонувала всім державам-членам, організаціям і органам системи ООН та інших міжнародним і регіональним організаціям, приватного сектору та науковим колам, а також громадянського суспільства, включаючи неурядові організації і приватних осіб, відзначати Міжнародний день жінок і дівчаток в науці належним чином, в тому числі за допомогою проведення просвітницьких і суспільно-пропагандистських заходів, з тим щоб заохочувати повноцінну і рівноправну участь жінок і дівчаток в процесах в сфері освіти, професійної підготовки, забезпечення зайнятості та прийняття рішень в природничо-наукової області, ліквідувати всі прояви дискримінації по відношенню до жінок , в тому числі в галузі освіти і зайнятості, і долати правові, економічні, соціальні та культурні бар’єри на шляху до цього, в тому числі заохочуючи розробку науково-освітньої політики та програм, включаючи, в міру необхідності, шкільні програми, сприяти більш широкому залученню жінок і дівчаток до сфери науки, заохочувати розвиток жінками наукової кар’єри і визнавати досягнення жінок в науці.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день жінок і дівчаток в науці"

Іменини сьогодні святкують Лаврентій, Гнат, Роман, Яків, Лука, Мокій, Юліан.

Вибір читачів за тиждень

Відео