Віра Олександрович

Тернопільщина – Польща: очільники чубляться, а бізнесмени співпрацюють

polsha

Бізнесмени Тернопільщини у січні цього року традиційно найбільше співпрацювали із торгівельними партнерами із Польщі. І це – на тлі негараздів, спричинених ухваленням спірних документів керівництвом країни-сусіда, а також спротивом українських очільників.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- У січні 2018 року на Тернопільській митниці ДФС оформили 2378 митних декларацій, - кажуть у податковій. – Причому вдалося забезпечити 100% оформлення декларацій в електронному вигляді.

Митники оформили 46,6 тис. тонн вантажів. Це - аж на 18,6 тис. тонн більше, ніж протягом січня попереднього року.

- Загальний товарообіг склав 62,2 млн дол. США, - констатують у податковій. -Порівняно із аналогічним періодом 2017 року зріс на 79%. Імпорт становив 30 млн дол. США. Це - майже вдвічі більше, ніж у минулорічному січні. Експорт – 32,2 млн дол. США, що на 68% перевищує показник попереднього року. Сальдо торгового балансу – плюс 2,2 млн дол. США.

Основні експортні товари:

- електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів як продукти переробки на митній території тощо) – майже 47% від загальної частки експортованих товарів;

- продукти переробки овочів, плодів (сік яблучний) – 10,5%;

- м'ясо яловичини – 8%;

- олія рослинного походження – 3,6%;

- освітлювальні вироби – 3,5%;

- інші товари – 28%.

Основні імпортні товари:

- електроустаткування (проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо) – 39% від загальної частки імпортованих товарів;

- транспортні засоби – 11%;

- полімерні матеріали (сировина для виробництва поролону, вироби з пластмаси) – 10%;

- механічне обладнання – 7,5%;

- риба – 5%;

- інші товари –28%.

Зовнішньоекономічні операції наші підприємці проводили із торговельними партнерами із 50 країн світу. Перші позиції займали: Польща (56,4% від усього товарообігу), Німеччина (7,6%), Швейцарія (5,4%), Білорусь (3,6%) та Словаччина (3,3%).

- У географічному розрізі найбільше товарів (за вартістю) в область надійшло також із Польщі (54,4% від усього імпорту), - визнають у податковій. – На другому місці - Швейцарія (7,7%), а опісля - Німеччина (6,1%), Великобританія (3,6%) і Китай (2,8%).

Експорт товарів (за вартістю) здійснювали до таких країн: Польща (62,2% від усього експорту), Німеччина (7,8%), Білорусь (7,2%), Швейцарія (2,6%) і Казахстан (1,6%).

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео