Орест Сарматський

У разі зняття мораторію продати свою землю готові 10% власників (Агро-новини)

січ12

У разі зняття мораторію продати свої земельні паї мають намір орієнтовно 10,4% власників. А це означає, що пропозиція на ринку земель у разі його запровадження може скласти 1,5–2,8 млн га сільськогосподарських угідь. Про такі результати опитування розповіла завідувач відділу земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки, д.е.н. Ольга Ходаківська. Про це повідомляє прес-служба «Інституту аграрної економіки».

0901
0901

Опитування, в організації та проведенні якого взяли участь 24 наукові установи НААН, проводилося з лютого по травень 2017 р. в усіх регіонах України, за винятком Криму та тимчасово окупованих територій і охопило 520 сільських та 25 міських населених пунктів. Дослідження мало на меті з’ясувати, яким бачать власники земельних паїв, спадкоємці, землекористувачі (орендарі) та керівники територіальних громад обіг земель сільськогосподарського призначення у перспективі.

За словами Ольги Ходаківської придбати земельні ділянки виявило бажання близько 48?% землекористувачів. Переважна більшість селян обізнані в тому, якою насправді є вартість сільгоспугідь: 39,4?% вважають, що ціна має бути в межах $6 тис./га, ще стільки ж респондентів оцінюють 1 га в $12 тис.

Найбільше яєць у 2017 р. виробила Київська область

0902
0902

Лідером із виробництва курячих яєць за 2017 р. у господарствах усіх категорій є Київська область із показником у 2901,8 млн шт. Друге і третє місце займає Xмельницька та Херсонська області з показниками в 1297,9 та 1023,1 млн шт. відповідно. Такі дані наводить ГС «Міжрегіональна спілка птахівників та кормовиробників України».

Протягом минулого року в Україні було вироблено яєць птиці всіх видів 15577,7 млн штук, що на 3,2?% більше, ніж у 2016 р. Виробництво яєць зросло як у сільськогосподарських підприємствах так і в господарствах населення. У господарствах населення яєць птиці всіх видів вироблено 7160,6 млн шт, що на 1,8?% більше показника минулого року.

 У 2017 р. збільшилося виробництво лише одного виду м’яса

0903
0903

У 2017 р. виробництво м’яса склало 2324,6 тис. т, що на 1 тис. т більше, ніж у 2016 р. Виробництво яловичини знизилось на 4,7 %, а свинини — на 2,3 %. м’яса птиці зросло на 3,5 %. Про це повідомляє ГС «Міжрегіональна спілка птахівників та кормовиробників України».

Станом на 1 січня 2018 р. поголів’я ВРХ скоротилося на 1,5 % (3 628,4 тис. гол), свиней — на 8,2 % (6 120,4 тис. гол), а поголів’я птиці зросло на 1,7% (205 102,9 тис. гол), у порівнянні з 2016 р.

Минулого року зріс експорт м’яса та м’ясопродуктів. Експорт склав 351 тис. т (+16 % до показників 2016 р.), імпорт —233 тис. т (+28 %). Частка м’яса птиці у експорті біля 77 %, або 271 тис. т, що на 1 3% більше, ніж роком раніше.

Також зросли поставки яловичини за кордон. У2017 р. експортовано 61 тис. т яловичини, що на 53 % перевищує показник 2016 р. Експорт свинини зріс всього на 2 тис. т.

Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні у 2017 р. склала 10 %.

У структурі споживання м’яса українцями найбільш вагомою залишається частка птиці — 48 %, на свинину припадає 37 %, на яловичину — 14 %, на інші види — 1%.

Вибір читачів за тиждень

Відео