Оксана Бучко

Тернополяни можуть знайти найкращий вуз (рейтинг)

1484207430_im55

Де навчаються найрозумніші студенти, тернополяни можуть дізнатись із рейтингу ВНЗ, який склали на основі даних інформаційної системи «Конкурс» та даних порталу OSVITA.UA.

Над проектом працювали Євгенія Дроздова, Олександр Оксимець, Анатолій Бондаренко для texty.org.ua. Місце у таблиці виш отримував на основі аналізу результатів ЗНО вступників, вартості навчання контрактників та кількість публікацій і цитувань в наукометричній базі Scopus.

Популярний вуз згідно рейтингу – це той, де  вступники мають високі результати ЗНО, ціна за контракт – теж висока. Адже вартість навчання одного студента державі обходиться у 26 тисяч гривень на рік. Якщо ж у вузі навчання коштує 7-10 тисяч, то не може йти мови про якість освіти, вважають дослідники. Також в успішному вузі має бути високий показник кількості публікацій у виданнях, які індексуються міжнародними базами на кшталт Scopus. Це показує рівень науки у ВНЗ.

У таблиці видно, що вкрай невтішна ситуація в Україні з міжнародними вузами. В абсолютній більшості з них середній показник ЗНО є нижчим за середній по країні (138.9), на графіку це позначено червоним. У деяких — критично низький, менше від 120.

Rplot04
Rplot04

Натомість найбільше рекомендованих вузів – у Львові та Харкові. Окремо виділяють Український католицький універстет у Львові, який став лідером рейтингу. Він один з найдорожчих у країні. З часу попереднього дослідження в 2011 році УКУ піднявся в рейтингу на 34 позиції. Також у трійці рейтингу - Одеський державний університет внутрішніх справ і Національний університет «Києво-Могилянська академія».

2
2

Щодо тернопільських ВНЗ, у порівнянні з 2011 роком найбільше піднявся Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя (+31 позиція). Хоча найвищий результат ЗНО – 160,8 балів - показує Тернопiльський державний медичний університет iменi I.Я. Горбачевського, який опустився на 8 позицій. Також у ВНЗ найвищий рівень публікацій в Scopus - 233.3. Найдорожче навчання у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка (понад 17 тис.). Цей виш піднявся на 13 позицій.

У той же час в топ-20 кращих ВНЗ не ввійшов жоден тернопільський виш. Медичний університет займає найвищу – 23-ту позицію, за ним іде педагогічний – на 37-ій позиції.

1
1

Фото з відкритих джерел та texty.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео