Орест Сарматський

Бойовий прототип шаблі Богуна можна побачити у Тернополі (фото)

заставка-ш

Оригінальний подарунок зберігається в осередку реєстрових козаків Тернополя.

- Ось вона, бачите, яка гостра і важкенька досить, - каже отаман Українського Реєстрового Козацтва у Тернополі Юрій Семенюк, тримаючи у руках шаблю, що аж вилискує відполірованим блискучим лезом. – Її подарували нашому осередку представники Куркового братства землі Єлені Гурської з Польщі як свідчення поваги до героїзму українських козаків, зокрема, козацького ватажка Івана Богуна. Холодну зброю зробили ідентичною тій, з якою воював герой українського епосу, - каже пан Юрій.

f03
f03

За його словами, цей вид зброї належить до типу так званої угорсько-польської шаблі, яка була поширена у Польщі ще з другої половини

XVI століття. Відмінністю таких шабель було відкрите або напіввідкрите скошене наперед руків’я, із мигдалевидним пласким оків’ям. Іноді на хрестовині, під впливом західноєвропейської прямої клинкової зброї було кільце – палюх, або ж ланцюжок. .

Поверхня таких шабель була часто пласкою, або ж – з паралельними канавками. Шабельні піхви – широкі, з пласким, зрізаним кінцем, вони виготовлялися з чорної чи коричневої шкіри із металевими оківками. За часів Стефана Баторія такі шаблі були поширеними у польському війську – як в піхоті, так і в кавалерії. До речі, саме така шабля, яка нині зберігається у Тернополі, була і в героя фільму «Вогнем та мечем» - Івана Богуна.

f02
f02

f04
f04

Цю шаблю, як згадувалось, виготовили польські зброярі, котрі входять у Куркове братство у Єленій Гурі. Такі братства в епоху войовничого середньовіччя, коли союзи були настільки недовговічні, а війни тривали десятиріччями, діяли і в Україні, зокрема, у Львові. У той час вважалося, що чесним громадянам потрібно було бути готовим будь-якої миті взяти в руки зброю і захистити все, що любо-дорого серцю. Між іншим, як свідчать архівні джерела, не дивлячись на проблеми державності Речі Посполитої, ще у 1783 році Куркове братство у Львові мало свій тир та резиденцію.

- А щодо шаблі Богуна, то видно, польські зброярі не випадково виготовили так досконалу копію, яка за їхніми словами, гартувалась у бойових турнірах під час різноманітних фестивалів історичної реконструкції і може не менш двох років випробовувати на собі міць інших шабель, таку гарантію вони дали - додав Юрій Семенюк. – У розмові із членами Куркового братсва ми дізналися, що вони добре знають українсько-польську історію, зокрема, перекази та легенди про Івана Богуна, одна із яких розповідає про Богунову шаблю. Згідно з легендою, під час присяги московському цареві з боку козацької старшини полковник Іван Богун демонстративно зламав шаблю і кинув уламки під ноги гетьману. За переказом, уламки таємниче зникли, але повинні віднайтися, коли Україна позбудеться російської неволі. Що ж, неволі як такої немає, але є агресія, тому зброя наша мусить бути готовою до бою, - додав пан Юрій, рішуче змахнувши шаблею, яка буквально розсікла повітря.

f01
f01

f05
f05

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео