Хто заборонив «Пектолван Ц» на Тернопільщині?

пектолван

Реалізацію, зберігання та застосування в Україні сиропу від кашлю «Пектолван Ц» заборонила Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками  Про це йдеться у відповідному розпорядженні регулятора.

Позаяк цей лікарський засіб саме тепер, коли лютують ГРВІ та застуди, є дуже затребуваним - новину одразу підхопили центральні телеканали, столичні, а згодом і регіональні ЗМІ. Більшість із них не помітили в розпорядженні важливу деталь: у розпорядженні йдеться не про заборону «Пектолвану Ц» на загал, а лише про вилучення флаконів певних серій: «Забороняю реалізацію, зберігання та застосування лікарського засобу »Пектолван Ц«, сироп по 100 мл у флаконах №1 з ложкою дозувальною серій 270817, 280817, 290817, 300817, 310817, 321017 виробництва ПАТ »Фармак«, Україна».

Не особливо переймалися тим, аби реабілітувати «Пектолван Ц», і його виробники. Розпорядження Держлікслужби датується 13 лютого, а 14-го на сайті компанії  з’являється новина зі заголовком «Пектолван Ц» виробництва ПАТ «Фармак» є дієвим та ефективним лікарським засобом, який дозволений для медичного застосування в Україні».

У грудні 2017 року ПАТ «Фармак» відкликав з ринку шість серій препарату «Пектолван Ц» через незначні відхилення у показнику «Опис».  Питання якості для ПАТ «Фармак» є безкомпромісним, тому Компанія своєчасно повідомила про це Державну службу України з лікарських засобів і всіх дистриб’юторів, відповідно до вимог GMP, - йдеться в новині. - Сьогодні на ринку України, в аптеках та у дистриб’юторів лікарський засіб «Пектолван Ц», як і вся продукція ПАТ «Фармак», відповідає стандартам якості та є дозволеним для медичного застосування в Україні. 

Наприкінці повідомлення «Фармак», замість того, аби чітко й однозначно заявити, що в розпорядженні про заборону йдеться лише про шість серій препарату,  закликав ЗМІ використовувати тільки перевірену інформацію з офіційних джерел.

Однак розпорядження є, і його потрібно виконувати. Усі аптеки мають невідкладно перевірити, чи нема в їхньому арсеналі «Пектолвану Ц» вказаних шести серій, та вилучити його з обігу, повернувши постачальнику. Контроль за виконанням розпорядження на Тернопільщині здійснюватиме  Держлікслужба у Тернопільській області. Заклади, що його не виконають, каратимуть згідно з чинним законодавством.

Вочевидь, і мешканцям області, які придбали ці ліки раніше, варто придивитися до номерів серій на флаконах.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео