Тамара Коблик

21 лютого в історії Тернопільщини

21

Цього дня народилися:

правник, громадський діяч Степан Бохенський (1876, с. Зарубинці, нині Збаразького району – 1949, м. Збараж);

український футболіст, тренер, майстер спорту Іван Вишневський (1957, с.Лучка, Тернопільського району).

священик, педагог, папський прелат, проповідник Ісидор Дольницький (1930, с. Заложці Старі, нині смт Залізці Зборівського району – 22. 03. 1924, м. Львів);

21 лютого. Цей день в історії Тернопільщини

українська бандуристка, педагог, публіцист, Голова Тернопільського обласного осередку Національної спілки кобза­рів України Марія Євгенієва (1959).

громадський діяч Мирослав Павлюк (1926, нині смт Коропець Монастириського району – кінець 1998, м. Чикаґо, США);

діяч ОУН Іван Процик (1924, с. Саранчуки, нині Бережанського району – 07. 03. 2004, м. Мюнхен, Німеччина);

українська поетеса, дитяча письменниця Мар'яна Савка. Літературознавець, публіцист, головний редактор і співзасновник «Видавництва Старого Лева», перекладач, громадський діяч, член Ради Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, віце-президент літературної премії «Великий Їжак». Член Асоціації українських письменників та Національної спілки письменників України. (1973, м.Копичинці)

Результат пошуку зображень за запитом "Мар'яна Савка"

український політик, президент АТ «Оболонь»; член Національної ради Конгресу української інтелігенції; заступник голови УНП (з грудня 1999) Олександр Слободян (1956, м.Тернопіль).

Олександр В'ячеславович Слободян

релігійний діяч Амвросій Хруставка (1901, с. Ягольниця Стара, нині Стара Ягільниця Чортківського району – 06, 09, 1981, Канада).

Цей день в історії Тернопілля:

21 лютого 1652 року - між дванадцятьма українськими співаками, котрі приїхали до Москви на запрошення царя, натрапляємо на імена двох галичан: Теодора з Тернополя - «визначного гармонізатора напівів» та Андрія з Бережан. З 1653 р. Теодор Тернополянин - регент Придворної капели царя Алексея Міхайловіча у Москві. Він був новатором-творцем хорового, т. зв. «партесного», співу без солістів і супроводу, поширеного в українській церковній музиці XVII-XVIII ст.

У ніч з 21 на 22 лютого 1941 року – відбувся бій підпільників ОУН проти чималого загону НКВС, що стався на хуторі Кулеби (нині територія Тернопільської області). Група ОУНівців складалась із семи чоловік віком від 18 до 27 років. Через зраду сексота у ніч з 21 лютого на 22 лютого 1941-го року енкаведисти провели акцію з її знищення. Вночі великий загін енкаведистів, в якому було 200 бійців, виїхав із Бережан і направився до Стратина. Хутір Кулєби оточили з усіх боків, щоб перекрити шляхи для відступу. В результаті запеклого бою вся Кулебська сімка загинула. Прострілені тіла підпільників енкведисти положили на сани, накрили брезентом і повезли в Бережани. Досі невідомо, де вони закопали тіла підпільників.

21 лютого 1944 року - у Чорткові бійці УПА вбили шефа кримінальної поліції Ізельта. Атентат виконали окружний провідник СБ Антін Михальчук («Крилатий») та Орест Чорпіта («Меткий)», заступник окружного провідника юнацтва ОУН.

21 лютого 1947 року - зіткнення УПА-Захід з МВС у селі Березовиця Збаразького району Тернопільської області.

21 лютого представники всіх націй і народностей можуть відзначати Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року.

Головна декларована мета дня рідної мови — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.

Дане свято можуть відзначати носії 6000 мов, які на сьогоднішній день зафіксовані в світі.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Однак багато мов сьогодні знаходяться на межі повного зникнення. У деяких мов не залишається живих носіїв, тому одним з методів порятунку лінгвістичного багатства планети експерти називають вивчення іноземних мов.

Щорічно 21 лютого всі туристичні міста та регіони світу відзначають Всесвітній день екскурсовода (International Tourist Guide Day). Свято було започатковане в 1990 році та вперше відзначалося в Лондоні, який є одним з найбільших туристичних центрів світу. Ініціатором заснування події була Міжнародна федерація асоціацій екскурсоводів.

Більшість людей обожнюють подорожувати. Як чудово вирватися з пазурів щільного робочого графіку на тиждень-другий, а краще на місяць, та відвідати нову, досі незнайому країну чи місто. Дізнатися про місцеві традиції та культуру, відвідати історичні пам’ятки та покуштувати місцеву кухню. В сучасному світі все це неможливо здійснити без розвинутої туристичної інфраструктури наріжними каменями якої є екскурсоводи та гіди. Саме вони наділяють просте пересування в просторі туриста інтелектуальним сенсом заглиблюючи путівника в захоплюючі деталі колориту місцевості.

Самі професії екскурсоводів та гідів з’явилися з тих пір, коли люди почали подорожувати. Античні туристи їхали подивитися на грецькі олімпіади та римські гладіаторські бої. В епоху середньовіччя паломники долали тисячі кілометрів щоб помолитися в святих місцях. В сучасному світі туризм набув індивідуалістичний сенс та переслідує мету особистих вражень та інтелектуального розвитку.

Світове співтовариство визначає туризм, як засіб індивідуального та колективного вдосконалення, а екскурсійні послуги як інтелектуальні, що мають духовні, освітні та просвітницькі функції.

Правда, до середини 19-го століття туризм носив виключно оглядовий характер, а екскурсоводом могла стати будь-яка освічена людина знайома з місцевістю. Змінилася ситуація з відкриттям музеїв та художніх галерей. В середині 20-го століття екскурсоводами стали вважатися тільки професіонали, що пройшли відповідну підготовку. Сучасний гід чи екскурсовод повинен володіти іноземними мовами, бути відмінним оратором та добре розбиратися в предметі своєї розповіді. Адже основним їх завданням є те, щоб мандрівник повернувся до дому з масою нових позитивних вражень та знань.

Туризм є важливою галуззю української економіки. Щороку нашу державу відвідують понад 20 мільйонів туристів. Туристична галузь в Україні динамічно розвивається незважаючи на економічну кризу та війну на сході. Зокрема, особливої популярності останніми роками набув внутрішній туризм в Карпати та інші куточки нашої держави. Єдиним регіоном України в якому відбувається зворотній процес – це тимчасово окупований Кримський півострів.

Іменини сьогодні святкують Сава, Захар, Федір, Степан, Прохор.

Вибір читачів за тиждень

Відео