Отець Пантелеймон: «Я – причина страждань і смерті Ісуса Христа» (фото)

103_0455

Для усіх християн 19 лютого розпочався Великий піст. Віряни в час посту відвідують традиційне католицьке богослужіння – Хресну дорогу. 

Звичай влаштовувати Хресний шлях виник приблизно у XV ст. серед францисканців, символізує шлях, який пройшов Ісус від преторії  Пілата до Голготи. 14 стацій були розроблені святим Леонардом. Дивлячись на останній смертельний шлях Ісуса, потрібно розважати, що є причиною Його страждань, терпінь, болю, і врешті - смерті.

Першопричина терпінь  – гріх людський, адже Ісус все це робить добровільно, приймаючи хрест –найстрашнішу кару в часи Римської імперії. Таким способом страчували злочинців, бунтарів, вбивць і зрадників.

-Господь через це показує свою любов до людини, дає зрозуміти, наскільки Він її любить! Як пише в Євангелії від Іоана: «Немає більшої любові, коли друг віддає життя за друга». Ісус поклав своє життя за нас, показуючи величезну любов Бога до людей. Син Божий приймає ту місію – спасіння людського роду через власну смерть. Як каже Святе письмо: «Кара за гріх – смерть», і тому він розуміючи, що людина сама не може спастися, приходить, щоби викупити нас з лап смерті через власну гибель. Ми, проходячи хресну дорогу, повинні розважати, що причиною цього болю, терпіння і смерті є ми, і тим самим змінювати власне життя, - каже отець-францисканець Пантелеймон.

Зазвичай багато людей приходить на Хресну дорогу і сповідь. Як зазначає священик, очищає наші душі лише сповідь:

-Кожен повинен зрозуміти, що причиною страждань, смерті і мук Ісуса є я, мої гріхи! Потрібно постановити, що я своїми діяннями не буду розпинати Господа, робитиму все, щоб цього уникнути.

103_0454
103_0454

Піст - час благодатний і спрямований для того, щоб людина більше приділила часу Богові, аби виконувати його волю для вчинення добра і милосердя.

-Піст – час, коли людина обмежує себе в різних наїдках, розвагах і розкошах, у тому, що в неї забирає багато часу. Люди кажуть, що не мають часу, щоб молитися, вчинити милосердя, ходити до церкви, бо мають своїх проблем багато. Але насправді крадуть час телебачення, інтернет і комп’ютер. Тому людина має задуматись, що саме в неї краде цей час, чому вона не має часу на Бога, чинити добро і милосердя. В пості найважливіше - молитва і милостиня (це не тільки гроші, це  – час для дружини чоловіка, дітей, сусідів, батьків, бо це більше, ніж просто дати якісь гроші). Коли людина обмежує себе в розвагах, вона здобуває час для молитви, час для Господа. Бог закликає людину до чинення добра і милосердя, закликає до покаяння!

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео