Орест Сарматський

Рентабельність органічного землеробства — 300% (Агро-новини)

лют2102

За інформацією комерційної служби Посольства США в Україні, середня окупність інвестицій в українське органічне землеробство становить близько 300%, що робить його одним із найпривабливіших напрямів для інвестицій в Україну.

Про це йдеться в спецпроекті AgroPolit.com «Аналіз ринку органічної продукції в Україні».

Нагадаємо, що українська органічна продукція зацікавила ЄС.

Як повідомляє підприємство «Органік Стандарт», в Україні 485 підприємців отримали сертифікат про виробництво органічної продукції. Більшість із них займаються рослинництвом — 244 шт., проте в нинішньому році найбільшу кількість нових сертифікацій було зроблено для виробництва малини та інших ягід.

2103
2103

Таким чином, українські фермери об’єднують органічне виробництво з нішевим, збільшуючи прибутковість бізнесу.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, станом на початок 2017 року Україна займає 11-те місце серед країн Європи та 20-те у світі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні.

Подальшій тінізації аграрної галузі сприятиме затверджений механізм розподілу державної підтримки

Механізм розподілу державної підтримки аграрної галузі, який Кабінет Міністрів України затвердив 7 лютого, сприятиме її подальшій тінізації, оскільки, згідно з новими програмами розподілу коштів, сільгоспвиробники не зможуть розраховувати на достатній об’єм дотацій, який зміг би компенсувати їхні витрати. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Як зазначає заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук, минулорічна програма «квазіакумуляції ПДВ», згідно з якою виробники отримували дотації відповідно до суми сплаченого податку, була ефективнішою. Перш за все, тому, що згідно з цією програмою виробники отримували кошти автоматично та прозоро. А тепер профільне міністерство розробило механізм розподілу держпідтримки таким чином, що чиновники зможуть на власний розсуд обирати отримувачів дотацій.

2101
2101

Програма «квазіакумуляції ПДВ» не була досконалою. У формулі розрахунку була допущена груба помилка, через яку підприємства, які одночасно займались і тваринництвом, і рослинництвом, а це практично всі середні та малі господарства, дотацію майже не отримували.

Програми підтримки агросектору ефективні лише в форматі проектів розвитку

Уряд затвердив програми підтримки аграріїв на поточний рік із загальним обсягом фінансування у 6,3 млрд грн, зробивши ставку на формат, який забезпечить тривалий ефект зростання стагнуючих нині галузей. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, повідомляє «АгроПоліт».

«Загальна сума держпідтримки буде розподілена за пропорціями 4—1—1—0,3 на тваринництво — компенсацію вартості сільгосптехніки — підтримку фермерства — садівництво», — прокоментував Максим Мартинюк, зауваживши, що Мінагрополітики має намір скрупульозно моніторити ефективність програм та готове вдаватися до їхньої оперативної корекції в разі їх недостатньої ефективності.

За програмою підтримки садівництва та виноградарства (300 млн гривень) очікується наприкінці року вийти на показник понад 3 тис. га нових садів та виноградників.

2102
2102

1 млрд грн на компенсацію 25% вартості сільгосптехніки — це можливість 20% зростання українського сільгоспмашинобудування та модернізації фермерських господарств.

Один із прогнозованих результатів від програми розвитку фермерства (майже 1 млрд грн) — збільшення кількості фермерських господарств і їхнє об'єднання в кооперативи шляхом співфінансування бізнес-проектів (до 70% вартості обладнання).

Вибір читачів за тиждень

Відео