Цікаві факти про українську мову

українська мова_1024x795

21 лютого – міжнародний день рідної мови, який відзначають з 2000 року. Таку ініціативу проявили на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яке прагне підтримати мову як ознаку культурної приналежності особи. Крім того, вони вважають, що вивчення іноземних мов сприяє взаєморозумінню та взаємоповазі між народами світу.

Наша рідна українська мова виділилася з праслов’янської мови у 6-7 ст. Одним із етапів розвитку сучасної української мови є розмовна мова південних народів Русі 10-13 століття. Українська має свою довгу та інколи складну історію. Саме тому вона «накопичила» багато цікавих фактів, які відрізняють її серед інших мов світу.

1. Сучасна українська мова включає понад 256 тисяч слів.

2. Іменник в українські мові має 7 відмінків і один з них кличний, який і відрізняє її серед інших східнослов’янських мов.

3. Найдовше слово української мови: «дихлордифенілтрихлорметилметан» - це хімікат, за допомогою якого борються зі шкідниками.

4. Найбільше слів починається на букву «п».

5. Найбільш уживаною вважається буква «о», менш уживані літери «ф» та «г».

6. Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів, а слово «бити» аж 45.

7. Українська мова має напівофіційний статус в США (округ Кук, штат Іллінойс). Оскільки, українська була обрана найбільш уживаною у цьому районі.

8. Особливістю мови є те, що вона багата і на зменшувальні форми. Її має навіть таке слово як «вороги» - «воріженьки» (зменшувально-пестлива форма).

9. Цікаво, що абревіатура «ПК» має дуже багато значень. Наприклад, «палац культури», «предметний каталог», «постійний комітет», «променевий кінескоп» та інші.

10. Наша мова містить два незвичайні слова - паліндроми (слова чи фрази, які можна читати як зліва на право, так із права на ліво). Це такі слова як «ротатор» та «тартрат».

ГРИЦИШИН АНАСТАСІЯ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео