Орест Сарматський

Ось-ось виведуть курей із підвищеним імунітетом (Агро-новини)

лют2202

У США фахівці навчилися визначати курей із вродженим імунітетом до небезпечних бактерій. Це призведе до появи нових порід курей, яким не страшні патогени та не потрібні антибіотики, повідомляє agro-smart.com.ua.

Виявити птахів із міцним імунітетом вдається завдяки деяким хімічним речовинам (цитокінам та хемокіам), які поводяться як вартові, потрапивши в кровоносну систему. Вони сповіщають лейкоцити про місцезнаходження шкідливих агресорів — так імунна система птахів мобілізується.

2202
2202

За допомогою цих даних птахівники-селекціонери перевіряють і сортують курей по силі імунітету, а потім виведуть стійкі до захворювань породи. Крім того, це позначиться на якості курячого м’яса й заощадить мільярди доларів. Кількість патогенів, які потрапляють разом із їх м’ясом на полиці магазинів, значно зменшиться.

Інтенсивне використання гербіцидів викликає в бур’янів стійкість до препаратів

Одна з найбільших статей витрат фермера — боротьба з бур’янами за допомогою хімічних засобів. Серйозну загрозу для полів і врожаю несе те, що останнім часом певні рослини розвинули стійкість і імунітет до препаратів. Дати оцінку чинникам, які впливають на поширення бур’янів і їх резистентність взялися британські вчені з Університету Шеффілда й Лондонського зоологічного товариства, повідомляє sciencedaily.com.

Науковці зібрали зразки лисохвосту з 132 полів на 70 фермах в Англії. Метою дослідження було встановлення, які ж фактори призводять до появи великої кількості цього бур’яну і його стійкості до гербіцидів.

2201
2201

«Провівши досліди в теплицях ми визначили, що 80% відібраних зразків були дуже стійкими до всіх гербіцидів, які можуть використовуватися для контролю конкретного бур’яну в посівах пшениці», — заявив біолог і керівник дослідження Smart Crop Protection Пол Неві.

Рентабельність малини може сягати 165 %

Згідно із бізнес-планом з вирощуванням малини, розробленого компанією Pro-Consulting, рентабельність цієї ягоди становить 156 %. Про це повідомляє Агровері із посиланням на прес-службу компанії.

Згідно бізнес-плану, під малину відводиться 20 га. Для заморожування та зберігання урожаю знадобиться приміщення площею 105 м кв., у якому будуть обладнані камера шокового заморожування та холодильна камера.

Розподіл витрат на проект:

* закупка саджанців малини складе 22-23 % від всього бюджету;

* придбання та обслуговування техніки по догляду за посадками та збору врожаю — 19-20 %;

* придбання обладнання для обробки, заморожування та зберігання ягід — 1-18 %;

* покриття витрат до першого урожаю — 18-19 %.

Першу продукцію вже можна буде отримати через 12 місяців після початку реалізації плану.

2203
2203

Вирощені ягоди планується постачати на внутрішній ринок у свіжому вигляді та на експорт — у замороженому.

Стійкий попит на продукцію забезпечить господарству продажі з рентабельністю 27,7 %. За семирічний період, на який розрахований бізнес-план, рентабельність складе 156 %.

У 2015 р. саме малина продемонструвала рекордний ріст об’ємів експорту — 90 %. А за рік, її поставки за кордон були найбільшими за всю історію незалежності України.

Вибір читачів за тиждень

Відео