Олег Снітовський

У Тернополі журналісти розпочали день із прес-сніданку (фото)

заставка

У рамках Дня відкритих дверей у Тернопільському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону відбувся прес-сніданок.

Директор Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук, звертаючись до журналістів, коротко окреслив діапазон діяльності очолюваного ним Центру.

Він зокрема, сказав, що функції Тернопільського ЦРМС полягають не тільки у створенні передумов для об’єднання територіальних громад, але й у забезпеченні спроможності тих ОТГ, які вже утворилися.

- Фактично, Центр здійснює інформаційний, організаційний, методичний, навчальний і розвитковий супровід громад від їхнього утворення до виходу у самостійне суспільне і фінансове життя. Відтак, окрім створення об’єднаних громад і приєднання до них нових суб’єктів об’єднання Центр проводить навчання фахівців, залучаючи до цього найкращих експертів, як вітчизняних, так і зарубіжних. Це, перш за все, семінари, тренінги, воркшопи, навчальні поїздки, як за межі області, так і за кордон», - підкреслив  Віктор Литвинчук.

За його словами, Центр прагне донести до тернопільських громад кращі практики місцевого самоврядування та територіальної організації влади, впровадити новітні методи управління і розвитку відкритого громадянського суспільства.

w03
w03

Учасник зустрічі – начальник обласного управління містобудування та архітектури Володимир Харченко сказав, що нині децентралізація на Тернопільщині – це 42 об’єднані громади, чотири міста обласного значення та ще 10-12 громад, які будуть створені у наступні кілька років. На початку децентралізації власні доходи громад складали 1,1 млрд грн. Після об’єднання місцеві бюджети виросли у середньому від 8 до 10 разів.

Все це демонструє унікальні можливості, які дає децентралізація.

Журналістам було продемонстровано низку діаграм, слайдів, що підтверджують динамічний розвиток децентралізаційних процесів на Тернопільщині.

w05
w05

Серед іншого, акцентувалась увага і на тому, що цього тижня в області розпочалася активна фаза впровадження процесу міжмуніципального співробітництва між громадами Тернопільщини для реалізації спільних проектів співробітництва.

- Напередодні велика група представників краю вивчала досвід співробітництва громад на Полтавщині. Зараз команда Тернопільського ЦРМС проводить щоденні виїзні консультації з керівництвом об’єднаних територіальних громад області з цього питання. Окрім того Тернопільським Центром розвитку місцевого самоврядування підготовлено для Тернопільської обласної державної адміністрації і обласної ради Аналітичну записку «Підтримка міжмуніципального співробітництва в регіоні: досвід Полтавщини. Можливості використання в Тернопільській області». Більше того, ми розробили проект Програми підтримки співробітництва територіальних громад в Тернопільській області на 2017-2019 роки, яку передали для розгляду виконавчій і представницькій влад Тернопільщини, - підкреслив директор Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук.

Через тиждень група представників тернопільських об’єднаних територіальних громад від’їздить з навчальним візитом у Польщу, де познайомиться з досвідом функціонування територіального самоврядування в Польщі та залучення громадян до процесу прийняття рішень.

w04
w04

Важливо й те, що завдяки Програмі «U-LEAD with Europe» Тернопільський Центр розвитку місцевого самоврядування має можливість запрошувати і до себе колег з-за кодону, а також – провідних фахівців з усієї України.

Також модератори прес-сніданку підкреслили, що тему розвитку міжмуніципального співробітництва в Тернопільському ЦРМС вважають пріоритетною для забезпечення спроможності об’єднаних територіальних громад в наступному році.

Адже співробітництво громад дає потужний імпульс для регіонального розвитку і дозволяє ефективно використовувати власні бюджетні кошти. Розроблення і реалізація спільних проектів дає додаткові можливості для удосконалення системи управління, виконання завдань, які не завжди під силу окремо взятій громаді. Таке співробітництво здатне заощаджувати ресурси та спрямовувати їх на інші важливі напрямки.

w06
w06

День відкритих дверей у Тернопільському відокремленому підрозділі установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» відбувся за сприяння Програми «U-LEAD з Європою», яка  фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує  реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

w07
w07

w06
w06

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео