Тамара Коблик

25 лютого в історії Тернопільщини

25

Цього дня народилися:

український педагог, громадсько-освітній діяч Михайло Бараник (1888, с. Кобиловолоки, нині Теребовлянського району  — 4 вересня 1961, м. Львів).

український громадсько-політичний діяч, публіцист, письменник Володимир Барвінський (1850, Шляхтинці — 3 лютого 1883, Львів)

Барвінський Володимир.jpg

правник, літератор, підприємець Петро Дараманчук (1947, Більче-Золоте Борщівського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Петро Дараманчук"

український архітектор. Заслужений архітектор України. Член НСАУ, Лауреат Державної премії України в галузі архітектури Михайло Нетриб’як (1947, с. Трибухівці Бучацького району).

maxresdefault
maxresdefault

правник, громадсько-політичний діяч, дипломат УНР Ярослав Олесницький (1875, с. Зарваниця, нині Теребовлянського району – 15. 07. 1933, м. Золочів, нині Львівської області);

пасічник, публіцист Федір-Теодор Рой (1874, с. Забойки, нині Тернопільського району – 19. 01. 1943, м. Бережани);

фотохудожник, мультиплікатор Володимир Чумакевич (1950, с. Хотівка, нині Кременецького району).

Цей день в історії Тернопілля:

25 лютого 1719 року – с. Мишківці Збаразького району згідно з вироком Лю- блінського трибуналу передано О. Збитковському

«Тарнопольський край» російські війська на підставі Шенбруннського миру зайняли 15 грудня 1809 року. В січні 1810 р. у Тернополі помер їх командувач С. Ґоліцин, а новопризначений з волі царя Д. Дохтуров прибув лише 25 лютого 1810 року. Цією затримкою скористалась австрійська влада, яка зібрала податки з населення реґіону наперед, аж до 1811 р.

25 лютого 1894 року – у Львові помер священик, архідиякон Львівської греко-католицької капітули, історик церкви, громадсько-освітній діяч, уродженець Підгаєцького району Михайло Малиновський.

25 лютого 1906 року – введено в експлуатацію ділянку залізної дороги «Тернопіль-Збараж».

25 лютого 1945 року -  у бою з групою НКВС біля с.Гостра Могила, що нині належить до с.Турівка Підволочиського району, загинув член ОУН, сотенний УПА Мар’ян Чайка.

В 1966 р. в Тернополі розпочався закритий судовий процес проти Методія Чубатого та Ігоря Ґерети. У залі перебували переважно секретарі первинних партійних та комсомольських органів, «актив» міста і районів. Враховуючи «каяття» звинувачених, Тернопільський обласний суд 25 лютого засудив їх умовно – відповідно на 4 і 5 років. Однак аж до розпаду СРСР колишні звинувачені перебували під наглядом органів держбезпеки. Особливо це відчував Ігор Ґерета, але культурницьку і громадську працю не припиняв ніколи.

25 лютого 1986 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради у Бережанському районі передано село Рудники Носівської сільради в підпорядкування Литвинівській сільраді; у Гусятинському районі знято з обліку село Ліски Коцюбинської сільради; у Лановецькому районі знято з обліку село Зелена Криниця Москалівської сільради; у Теребовлянському районі знято з обліку село Веселівка Дворічанської сільради.

25 лютого 1995 року – у Заліщиках помер письменник, журналіст Петро Ковальчук. У літературному доробку письменника - роман «Листи до живих», історичний роман «Ростиславичі», друга частина якого незавершена, п’єса «Ніч перед визволенням», ряд нарисів.

25 лютого 2000 року - помер патріарх УАПЦ Димитрій (Ярема). Після його смерті на Соборі УАПЦ 14-15 вересня 2000 року предстоятелем було обрано митрополита Тернопільського і Подільського Мефодія (Кудрякова).

25 лютого 2015 року – на Рівненському полігоні від серцевого нападу помер доброволець  Гогусь Роман, уродженець с. Ладичин Теребовлянського району.

Свято військових інженерів авіаторів було встановлено згідно з наказом Міністра оборони України Михайла Єжеля від 19 березня 2010 року №149 «Про встановлення Дня інженерно-авіаційної служби авіації Збройних Сил України». Ця дата щорічно відзначається 25 лютого.

Метою професійного свята є забезпечення підтримки престижу інженерно-авіаційної професії, стимуляція військовослужбовців на добросовісне виконання службових обов’язків, продовження авіаційної традиції та покращення військово-патріотичного виховання військових та молоді.

Інженерно-авіаційна служба ЗСУ є невід’ємною складовою частиною авіаційних сил та входить до їх наземного складу. Вона призначена для розробки, організації та проведення інженерно-авіаційного забезпечення літаків, гвинтокрилів, планерів, авіаційних двигунів, озброєння та іншого необхідного обладнання у справному стані під час навчань та бойових дій.

Згідно даних статистики, в період з 1992 по 2002 роки, у льотних пригодах та трагедіях було втрачено 16 літаків та 2 гвинтокрили, загинуло 117 осіб. За час проведення активної фази АТО на сході України, квітень-вересень 2014 року, загальні втрати військової авіації становлять 18 машин на загальну вартість близько 250 мільйонів доларів. Загинули 89 військових, 11 були поранені.

А ще сьогодні - День незалежності Кувейту.

Кувейт - володар приблизно 10% всієї нафти на Землі, що дає країні близько 95% всіх доходів.

Соціальна допомога на дитину в Кувейті сплачується до досягнення нею 26-річного віку. Мінімальний розмір пенсії в країні становить близько 3 тисяч доларів США. Розлучення тут також узаконені, і допомога розведеної жінці становить приблизно 1,4 тисячі доларів США щомісяця. Вона буде виплачуватися їй до того, доки вона не знайде роботу. Уряд Кувейту, піклуючись про своїх громадян, видає їм величезні кредити в іпотеку під 0%, тобто просто в розстрочку. У 2007 році Емір пробачив громадянам країни кредити на загальну суму приблизно в мільярд доларів. Медицина: якщо громадянина Кувейту не можуть вилікувати місцеві лікарі, він буде транспортований до іншої країни, і всі витрати візьме на себе уряд.

У Кувейті незвичайна монархія, тут немає політичних партій, так як вони знаходяться під забороною, однак Еміра в Кувейті вибирають. Цей титул в країні не передається у спадок.

Як правило, в більшості країн відзначають своє національне свято в дату набуття незалежності. У Кувейті, цією датою є 19 червня, коли держава здобула свою незалежність від Великобританії в 1961 році.

Насправді так і було. Перше свято, Національний день, відзначався в цю дату в 1962 році. Потім була висловлена думка, що свято має бути переміщено через сильну спеку в червні на більш сприятливий період року. Так, з 1963 року, День Незалежності Кувейту був перенесений і відзначаєтся 25 лютого.

Результат пошуку зображень за запитом "День Незалежності Кувейта"

Іменини сьогодні святкують Олексій, Марія, Євген, Антон, Мелетій.

Вибір читачів за тиждень

Відео