У Тернополі вперше провели «операцію президентів»

peresadka_serdca_1

Кардіологи Тернопільської комунальної міської лікарні №2 вперше в Тернопільській області провели унікальну операцію аорто -коронарного шунтування на відкритому серці. Іншими словами – операція президентів.

Хірургічне втручання, яке тривало 5 годин, провели 70-річному тернополянину з тотальним ураженням всіх коронарних судин. Пацієнтові загрожувала раптова смерть, отже необхідно було провести термінове аорто-корональне шунтування на судинах серця.

Тернопільські кардіологи успішно провели операцію. Наразі стан хворого відповідає післяопераційному періоду і вже розпочато курс реабілітації.

Довідка:

Так вже склалося, що методи лікування тих чи інших захворювань починають активно обговорюватися в пресі тільки тоді, коли у руки лікарів потрапляє знаменитість світового масштабу. Черговим «винуватцем» сплеску непідробного інтересу до кардіохірургії став екс-президент Сполучених Штатів Америки Білл Клінтон (Bill Clinton), що ліг 7 вересня 2004 року на операційний стіл в Колумбійському університеті, пише heart.zt.ua.

Не така вже екзотична, а швидше навіть масова операція аорто-коронарного шунтування (АКШ, coronary artery bypass operation – англ.), зроблена такому відомому політику, миттєво стає світовою новиною номер один. А те, що подібне оперативне втручання благополучно переносять кілька сотень тисяч чоловік в рік – це вже не так важливо. Білл Клінтон поповнив досить імениту компанію – в різний час подібну операцію на серці перенесли Борис Єльцин і Віктор Черномирдін, Чингіз Айтматов і Девід Боуї, а також багато не менш відомі люди.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео