Віра Олександрович

Пасивність жителів Тернопільщини «лікуватимуть»… грошима (фото, відео)

Стахів

У п'ятірку областей за кількістю діючих кооперативів, за підсумком 2017 року, ввійшла Тернопільщина. Таким досягненням обласні чиновники поділилися на колегії обласної держадміністрації 28 лютого.

Колегія2
Колегія2

Окрім того, в. о. директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимир Стахів розповів присутнім, скільки грошей зможуть отримати від держави і з обласного бюджету ті, хто ризикне створити кооператив у своєму селі.

[embed]https://youtu.be/njsoQHdHm9Q[/embed]

- На початку 2018 року у Тернопільській області було зареєстровано 45 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК). Це - 10 місце по Україні. Проте серед них 32 діючих, тому ми опинилися на 5 місці, - пояснює Володимир Стахів.

Нагадаю, за весь 2017 рік в області створили 16 СОК. І це був найкращий показник за останні десять років. Варто додати, що на фінансову підтримку такі об’єднання спершу не могли розраховувати.

- Із початку року вже створили ще 6 обслуговуючих кооперативів і одне кооперативне об'єднання, - додає пан Стахів. – На мою думку, це буде хорошим поштовхом для розвитку кооперації на селі.

[embed]https://youtu.be/V-HtX0F6wb0[/embed]

Найбільше діючих кооперативів нині - у Кременецькому (5 шт.), Козівському (4), Бережанському (4) і Підволочиському районі (3). Причому дехто уже готовий ділитися своїм успішним досвідом із іншими.

[embed]https://youtu.be/_6H3VKmfjiw[/embed]

Окрім того, з метою оптимізації витрат на ведення господарської діяльності СОК, спрощення доступу до агросервісних послуг і каналів збуту у Козівському районі створили кооперативне об'єднання «Файні ґазди». У нього ввійшли 11 СОК за різними напрямками роботи - і плодово-ягідні, і молочарські, і переробні.

- На стадії реєстрації - ще три СОК, зокрема, у Зборівському і Чортківському районах, - додає Володимир Стахів. – Тому скоро у нас буде 51 кооператив.

Гості2
Гості2

Чиновник зауважив: кооперативний рух мав би значно більший успіх, якби йому дещо не заважало. Найперше – це пасивність селян. Якщо у населеному пункті чи селах по сусідству немає людей, готових сприймати і втілювати нове, то нічого не виходить – скільки не агітуй.

- Другий негативний фактор, хоч це гірко визнавати, - субсидії, - додає пан Стахів. – Багато людей не хочуть створювати кооперативи, щоб не втратити цю допомогу. Адже тоді вони почнуть набагато більше заробляти.

Він навіть навів приклад, що в одному кооперативі, де вирощують і заморожують ревінь, за сезон зароблять 500 тис. грн. І попит на таку продукцію не падає. Непогані заробітки також отримують ті, хто вирощує малину. Скажімо, ягоду екстра-класу вони продають по 40 грн/кг.

- Коли є кістяк, то є і робота, - визнає він. – А там, де створювали кооператив, бо так треба… нема толку.

Отже, якось людей треба переконувати у тому, що працювати в Україні – можна і добре заробляти – теж. Для цього і вигадали кілька програм підтримки для кооперативів: кредити на закупівлю техніки, відшкодування за насіння, саджанці, племінних тварин тощо.

[embed]https://youtu.be/b9UWSHiSh4M[/embed]

Нагадаємо, на 2018 рік у державному бюджеті передбачили підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів молочарського і плодово-ягідного спрямувань. Загалом – на 100 млн грн. Зокрема, пропонують фінансувати 70% витрат на придбання обладнання (без урахування ПДВ – прим.). Щоправда, кооператив повинен виконати кілька умов. Так, у ньому, наприклад, має бути не менше 20 членів. Причому у них мають бути паї не більше 100 га. Є й обмеження: один СОК може отримати до 3 млн грн.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео