Орест Сарматський

Індекс «вареника» обов’язково зацікавить жителів Тернопільщини

vareniki-z-kartopleu-11560

В Україні запустили індекс «вареника» — актуальні ціни соціальних продуктів он-лайн.

Презентовано індекс «вареника», який дозволяє в онлайні бачити реальні ціни на низку соціальних продуктів. Про це повідомив голова BRDO Олексій Гончарук сьогодні під час презентації онлайн-сервіс, повідомляє «Агро політ» із посиланням на PRO.

Сервіс зберігає час користувачів на пошук та обробку інформації.

«Щоб порахувати, скільки коштує вареник, потрібно знати ціни на всі інгредієнти окремо: яйця, муку, сметану, масло тощо. Наш сервіс містить щоденну динаміку цін на ці товари за даними найбільших онлайн-супермаркетів. Інформація представлена і в регіональному розрізі. Це дасть змогу кожному користувачу в режимі он-лайн спостерігати за тим, як змінюються ціни по країні в цілому, або в кожній області окремо», — зауважив Гончарук.

За його словами, на 6,82% виросли ціни за індексом вареника за останні 4 місяці.

«Ми не хочемо, щоб хтось маніпулював даними, намагаючись обґрунтувати свої хибні космічні теорії. Тому команда BRDO розробила онлайн-сервіс, який видасть користувачеві найновішу і найточнішу інформацію про такі чутливі для країни речі, як ціни на соціально значимі продукти», — підсумував він.

На онлайн-сервісі доступний інфляційний калькулятор, котрий дозволяє оцінити, як із часом змінювалися ціни в країні.

photo_2018-02-28_15-58-44
photo_2018-02-28_15-58-44

Також сервіс надасть інформацію про те, як сильно насправді дешевшає гривня, і дозволить  зробити висновки про інфляцію.

Як це працює?

Онлайн-сервіс автоматично збирає дані з відкритих джерел (Держстат, НБУ, Світовий банк, Євростат) та представляє їх у зручному вигляді.

Динаміка цін на споживчому ринку в регіонах оновлюється кожних два тижні; Динаміка цін в онлайн-магазинах оновлюється щодня; Індекси споживчих цін актуалізуються кожного тижня.

Крім того, користувач може редагувати графік відповідно до своїх цілей та завантажувати його на свій комп’ютер. Також є можливість вбудувати окремі графіки у свій веб-сайт.

Вибір читачів за тиждень

Відео