Віра Олександрович

Команда «фас»: на Тернопільщині дали добро масовим перевіркам (фото, відео)

Колегія4

Відновити систематичні і планові перевірки бізнесу на Тернопіллі вимагає голова обласної держадміністрації Степан Барна. Причому проводити їх, на думку очільника ОДА, варто прискіпливіше.

Про це йшлося на колегії обласної держадміністрації 28 лютого. Окрім того, там йшлося про інші актуальні для Тернопілля справи – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

- Ви знаєте, що уже набрала сили Постанова Кабміну, що дає можливість розпочати систематичні і планові перевірки діяльності підприємств і організацій у повному обсязі, - каже він. - Понад 3 роки ми йшли бізнесменам назустріч. Вони були практично поза профільним контролем. І дехто цим дійсно зловживав.

[embed]https://youtu.be/lXXvYDAgu-M[/embed]

Нагадаємо, у серпні 2014 р. в Україні запровадили мораторій на перевірки малого бізнесу. Це відбувалося відповідно до Закону “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”. Проте все змінила Постанова Кабінету Міністрів від 18.12.2017 р. за №1104 «Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Тож органи Державної фіскальної служби (ДФС) та її територіальні органи вже не підпадають під мораторій проведення перевірок у 2018 році. Вказана постанова набрала чинність із 23.02.2018 р. і діятиме до 31 грудня включно.

До переліку також включили інші контролюючі органи. Зокрема, вивели з-під дії мораторію: органи державного ринкового нагляду, сфери ветеринарної медицини, карантину і захисту рослин, санітарного нагляду, Держспецзв’язку, Держлікслужби, Держгеонадра, Держгеокадастр і частково – Державну службу надзвичайних ситуацій (ДСНС).

- Нам треба боротися із реальними злочинними фактами. По-перше, із незаконним використанням земельних ресурсів. Лише 20 кримінальних проваджень – це занадто мало, - каже пан Барна. – По-друге, використання водних ресурсів. У нашій області – 900 водних об’єктів, але тільки на 400 із них є якісь документи. Більше того, усі ці ставки торік дали у бюджет 154 тисячі гривень. Давайте запитаємо у тих, хто займається таким бізнесом, скільки насправді вони отримують прибутків…

Колегія5
Колегія5

Після цього Степан Барна вказав на незаконну торгівлю валютою. Мовляв, біля ринку і автостанції у Тернополі «валютники» фактично працюють відкрито. Інший негатив – «тіньове» перевезення пасажирів.

- Це відколи у нас біля готелю «Тернопіль» діє автостанція? – запитує він. – Раніше звідти щодня по кілька бусів відправлялися до Києва. Тепер вони вже налагодили перевезення у бік Франківська і Львова. А на яких підставах? Я хотів би, щоб контролюючі служби це з’ясували…

Тривогу у керівника ОДА спричиняє і діяльність численних закладів державної лотереї, під брендом якої фактично діють гральні салони. У цьому Степан Барна пересвідчився сам, коли спеціально зайшов в один із таких залів.

[embed]https://youtu.be/6e_RW-n73lA[/embed]

Нагадав очільник і про потребу посилення тиску у напрямку легалізації робочих місць. Над цим, на його думку, мають активно працювати як у ДФС, так і в управлінні Держпраці у Тернопільській області.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео