На Тернопільщині нереально повністю знищити гральний бізнес

unl-oproverg-obvineniya

Незаконне ведення грального бізнесу - один з небезпечних злочинів у сфері господарської діяльності. Ще у 2009 році Верховна рада прийняла Закон «Про заборону грального бізнесу в Україні». Незважаючи на правову заборону, гральні заклади продовжують і далі функціонувати, у тому числі й нелегально під виглядом Інтернет-кафе та покерних клубів.

Про це повідомили в ГУНП у Тернопільській області.

На території Тернопільської області діють заклади «УНЛ» (українська національна лотерея). Вони розповсюджують лотереї.

Згідно листів Міністерства фінансів та Міністерства юстиції, діяльність даних закладів є законною. Відповідно до абзацу першого частини другої ст. 15 Закону України «Про державні лотереї в Україні», оператори лотерей, що проводили діяльність з випуску та проведення державних лотерей до моменту набрання чинності цим Законом (тобто до 06.10.2012 року) на підставі виданих ліцензій, діють на підставі цих ліцензій до закінчення терміну їх дій.

У разі відсутності нормативно-правових актів, необхідних для отримання нових ліцензій, оператори лотерей, що провадили діяльність з випуску і проведення державних лотерей до моменту набрання чинності цим Законом на підставі виданих ліцензій, продовжують свою діяльність до отримання нових ліцензій, але не більше як на три місяці з моменту набрання чинності зазначеними нормативно-правовими актами, які необхідні для отримання нових ліцензій. Проте робота за виданими раніше ліцензіями продовжується довше встановленого терміну, оскільки Верховна Рада не прийняла відповідних нормативно-правових актів, щодо впровадження інших змін.

Ліцензіями на право розповсюдження лотерей мають ТОВ «М.С.Л.», ПрАТ «Патріот» та ПАТ «Державний ощадний банк України».

На діяльність закладів УНЛ надходили заяви від мешканців Тернополя. Переважно люди скаржились на те, що вказані заклади працюють у нічний час, а їхні відувачі порушують громадський порядок.

Впродовж 2016-2017 років працівники поліції припинили діяльність 28 закладів, де здійснювався незаконний гральний бізнес. В 2018 році повідомлено про підозру одну особу, яка організувала зайняття гральним бізнесом у двох закладах на території області.

Проблему підпільних гральних закладів, зкажуть фахівці, побороти важко. Фактично немає підстав притягувати до відповідальності працівників клубу, якщо вони самі не зізнаються. Відповідальність несе лише власник, встановити якого відразу неможливо.

Згідно із законом, до суб'єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції відповідно до статті 203-2 ККУ від 10 тисяч до 40 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а прибуток від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до державного бюджету України.

Вибір читачів за тиждень

Відео