Віра Олександрович

У кожного - свій Шевченко: у Тернополі готують грандіозну прем’єру (фото, відео)

Основне

Вражаючі масові сцени, багато музики і танців, оригінальні костюми, невмируще слово Генія, який з’являється на сцені у трьох іпостасях, – це і є драматична містерія за творами Кобзаря «Тарас».

Режисер-постановник грандіозної прем’єри, яку тернополяни вперше побачать уже 10 березня, - народний артист України Олег Мосійчук.

[embed]https://youtu.be/SNzV26CH7p0[/embed]

Звернення до такого матеріалу – це вже особливість. Працюючи у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі імені Тараса Шевченка, я, звісно, мріяв про те, щоб в афіші з’явилася вистава за його творами, - розповідає режисер. - Адже немає нічого геніальнішого, аніж сама поетична спадщина Тараса Григоровича. Її ми і взяли за основу. Долучивши трилогію українського поета Богдана Стельмаха. Так відчути Генія в Україні не зміг більше ніхто…

Мосійчук
Мосійчук

Образ Тараса Шевченка у час розквіту його таланту виконує актор Євген Лацік. Багато хто помітив його схожість із поетом. А сам виконавець вважає, що за таку роль можна дякувати долі, попри те, що працювати над нею було важко.

Насправді, він – живий чоловік, - наголошує актор. – Саме це ми хочемо зобразити. Доторкнутися до нього, як до людини – у першу чергу, а не як до генія…

Лацік
Лацік

[embed]https://youtu.be/C36uGn9aq7s[/embed]

За пластику у цій постановці взялася заслужений діяч мистецтв України Мирослава Воротняк. Вона була дуже щедрою на похвалу колективу тернопільського театру.

[embed]https://youtu.be/Y9WCTNmm1_c[/embed]

Аби у журналістів склалося власне враження про нову постановку шевченківців, їм напередодні показали уривок вистави. Варто сказати, що до неї залучили увесь творчий колектив театру. Окрім того, у ролі хормейстера виступив заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль, а студійний запис виготовив Олександр Чикалов.

[embed]https://youtu.be/wVHQDX3GAlU[/embed]

Півторагодинне дійство триватиме на сцені без антракту. Спершу актори повернуть глядача у дитинство Тараса. Згодом настане черга – періоду його юності та зрілості.

[embed]https://youtu.be/08WPLy48Aps[/embed]

Олег Мосійчук підкреслив, що підготовчий період роботи над постановкою був набагато складнішим за власне втілення на сцені.

Я хотів зробити таку виставу, яка не мала б вікового цензу, - каже режисер. – Щоб на неї йшли і діти, і дорослі. Адже хотілося показати не лише конфлікт «поет-держава», а страдницький талант Тараса.

[embed]https://youtu.be/1_0FJqEbiT0[/embed]

Робота над постановкою тривала від липня 2017 року. Уже було 4 варіанти п’єси, аби добитися єдиної лінії у драматичній виставі. Ідеалізувати Тараса Шевченка тернополяни не намагалися, тому глядачів, очевидно, чекає багато сюрпризів.

[embed]https://youtu.be/I4xodAD80po[/embed]

До слова, прем’єру покажуть 10, 11 і 15 березня. У ці дні чекатимуть у гості Богдана Стельмаха, який разом із Олегом Мосійчуком і створив цей сценічний твір із віршів і поем Тараса Шевченка. Згодом «Тараса» покажуть ще 18-го і 28 березня – із нагоди Міжнародного Дня театру.

Тарас
Тарас

Вистава3
Вистава3

Вистава2
Вистава2

Вистава1
Вистава1

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео