Віра Олександрович

Тернопільщина: підроблення акцизних марок прирівняли із підробкою грошей, а виготовлення сурогату – із вбивством (фото)

Брифінг_ф

Cпівробітники податкової міліції Тернопільщини лише із початку цього року вилучили фальсифікованого алкоголю на суму майже 1 мільйон гривень.

Порушників не злякало, що підроблення марок акцизного податку тепер поставили в один ряд із підробкою грошей, а злочини, пов’язані із незаконним виготовленням підакцизних товарів, - на одному рівні із вбивством через необережність чи доведенням до самогубства. Принагідно правоохоронці розповіли, як розпізнати сурогат і помилково його не придбати.

IMG_0649
IMG_0649

На підставі ухвали суду провели 5 обшуків

Брифінг на тему «Подолання тіньового ринку обігу підакцизних товарів» відбувся сьогодні, 5 березня, у Головному управлінні ДФС у Тернопільській області. Про результати роботи відомства щодо боротьби із незаконним обігом товарів підакцизної групи розповіли в. о. начальника оперативного управління ГУ ДФС у Тернопільській області Олег Дурняк і заступник начальника управління – начальник штабу оперативного управління  ГУ ДФС у Тернопільській області Юрій Парило. Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Із початку року у ході операції «Акциз-2018» із незаконного обігу вилучили товарів підакцизної групи на загальну суму понад 2,2 млн грн, у тому числі - 560 літрів спирту, 3 тис. літрів - фальсифікованих алкогольних напоїв, 2,1 тисячі пачок тютюнових виробів, 14,3 тонни пально-мастильних матеріалів, - перелічує Олег Дурняк.

Так, за його словами, нещодавно співробітники оперативного управління та слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області на підставі ухвали Тернопільського міськрайонного суду провели 5 обшуків за місцем зберігання, збуту незаконно виготовленої алкогольної продукції, розлитої у тару типу «Bag-in-Box» і «Tetra-Pack», а також у транспортних засобах, якими здійснювали транспортування незаконно виготовленого алкоголю до місць збуту.

- За результатами вжитих заходів працівники податкової міліції області запобігли потраплянню у торгову мережу партії фальсифікованих алкогольних напоїв в кількості 2 570 літрів, - каже Олег Дурняк. - Загальна вартість вилучених із незаконного обігу підакцизних товарів становить 980 тис. грн.

Завдяки вилученню вищевказаних підакцизних товарів вдалося запобігти втратам бюджету від ненадходження акцизного податку більш як на 130 тис. грн, додали податківці.

IMG_0641
IMG_0641

Порушнику загрожує штраф у сумі від 17 до 34 тисяч гривень

Працівники податкової міліції області також вказали два ключових моменти, на які слід звертати увагу споживачам при купівлі алкоголю: марка акцизного податку і тара, в яку розлили алкоголь.

- Перш за все, потрібно звернути увагу на наявність на марці захисного елемента – голограми, - пояснює Юрій Парило. - Зазвичай на підроблений алкоголь наклеюють акцизні марки із голограмами у вигляді звичайної сріблястої смужки. Проте на оригінальній – є зображення малого герба і напису «Україна». Окрім того, написи на акцизній марці, зображення, лінії повинні бути чіткими, а не розмитими.

До того ж, пляшка повинна бути новою, щільно закоркованою,  щоб не було навіть незначного протікання алкоголю, етикетка без потертості, надривів і пошкоджень. Необхідно звернути на дату розливу на пляшці (етикетці), більшість заводів-виробників проставляє дату розливу на коркові. Ці дати повинні співпадати. У пляшці не повинно бути жодних сторонніх домішок. Особливу увагу необхідно звертати на пляшки без «дозаторів», оскільки через зручність наливу і закорковування їх найчастіше використовують зловмисники.

- Споживачам потрібно пам’ятати, що фасування горілчаних виробів у так звані «Bag-in-Box» і «Tetra-Pack», тобто пластикові упаковки, поміщені у картонну тару, законодавством України заборонене, - додає Олег Дурняк.

Про передбачену законодавством кримінальну, адміністративну і фінансову відповідальність за незаконне виготовлення і реалізацію підакцизної продукції розповів Юрій Парило.

- У разі притягнення до кримінальної відповідальності за незаконне придбання із метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів порушнику загрожує штраф у сумі від 17 до 34 тисяч гривень, - розповідає він. - Якщо ж він відкриє підпільний цех або використовуватиме обладнання, що забезпечує масове виробництво, сума штрафу може зрости до 170 тис. грн. Причому незаконно виготовлена продукція і обладнання для її виготовлення будуть конфісковані.

Дещо інший «розклад», якщо незаконне виготовлення підакцизних товарів здійснювали із недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу для життя і здоров'я людей. Ще гірше, якщо їх збут призведе до отруєння людей. Тоді порушнику загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, уточнює правоохоронець.

- Тобто злочини, пов’язані із незаконним виготовленням підакцизних товарів, за ступенем суспільної небезпеки стоять на одному рівні із такими, як вбивство через необережність, доведення до самогубства чи погроза вбивством, - наголошує Юрій Парило. - І це - абсолютно виправдано, оскільки, як свідчить практика, у більшості випадків фальсифікат виготовляється в антисанітарних умовах у непристосованих для цього приміщеннях: підвалах, гаражах тощо.

Досить сувора відповідальність передбачена і за вчинення злочинів, пов’язаних із виготовленням, зберіганням, придбанням, перевезенням підроблених марок акцизного податку із метою їх подальшого використання під час збуту підакцизних товарів або власне збут підроблених марок акцизного податку – позбавлення волі на строк від 3 до 12 років. Такі злочини поставлені в один ряд із підробкою грошей, наголосили правоохоронці.

Фото, надані Відділом організації роботи ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео