Орест Сарматський

87% озимих зернових знаходяться в хорошому стані (Агро-новини)

лют07

Враховуючи сприятливі погодні умови поточного року у 19 областях розпочато підживлення озимих культур на зерно, яке проведено на площі 1,1 млн га або 15% до прогнозу.

Про це говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України, пише agroportal.ua

Зокрема, посіви озимої пшениці підживлено на 889,9 тис. га або 14%, озимого жита — 2,3 тис. га або 2%, озимого ячменю — 181,2 тис. га або 22%. Крім того озимий ріпак підживлений на площі 184,3 тис. га або 18%.

0701
0701

«Обстеження посівів озимих зернових культур під урожай 2018 р. показує, що із посіяних 7,3 млн га сходи отримано на 99,6% площ, з них в доброму та задовільному стані знаходиться майже 6,3 млн га (87%), в слабкому та зрідженому стані — 969 тис. га (13%). За підрахунками близько 25,6 тис. га або 0,4% посівів не утворили сходів», — говориться у повідомленні міністерства.

Думка: Органічні дотації мають бути виваженими

Для подальшого розвитку органічного виробництва в Україні Мінагропроду потрібно вирішити декілька важливих завдань: домогтися ухвалення нового «органічного» законопроекту № 5448, потім втілити його положення у практику виробництва, торгівлі, сертифікації та експорту.

Таку думку, повідомляє «АгроПортал», висловила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева в рамках «Органік Медіа Брекфест», під час якого було анонсовано Другий міжнародний конгрес «Органічна Україна 2018».

«Україна вже стала європейським органічним хабом, проте наша мета — зробити її світовим», — наголосила Ольга Трофімцева.

Вона відмітила, що дуже важливо створити достовірну систему державної статистики в органічній сфері, бо до сьогодні вона не сформована.

Заступник міністра також висловила думку, що непродумана державна підтримка органічного виробництва може бути не стільки корисною, скільки шкідливою. Ольга Трофімцева розповіла, що в країнах Східної Європи після того, як було припинено субсидування органічного сектора з боку ЄС, фермери одразу припиняли виробництво за чистими технологіями. А тому державні дотації в цій сфері мають бути дуже виваженими та цільовими, наприклад, на сертифікацію, на технології чи на підтримку створення органічного кооперативу з соціальною складовою.

«Основним драйвером органічного виробництва має бути ринок, тобто попит», — підкреслила Ольга Трофімцева.

 

0702
0702

На її думку, потрібно стимулювати розвиток внутрішнього ринку, в тому числі шляхом підтримки через програми державно-приватного партнерства дошкільних та освітніх закладів, котрі будуть купувати органічну продукцію у фермерів.

Україна піднялася на 4 позиції в рейтингу постачальників агропродукції в ЄС

Україна за результатами 2017 р. показала зростання поставок агропродовольчої продукції до ЄС на 34%, що €1,4 млрд більше, ніж минулого року. Така динаміка є рекордною за останні 5 років.

Згідно останнього звіту Європейської Комісії серед основних країн-постачальників агропродовольчої продукції до ЄС Україна піднялась з 8-го на 4-те місце, поступаючись місцем лише Бразилії, США і Аргентині, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, станом на 27 лютого 2018 р. Україна вже закрила 4 квоти на мед, виноградний і яблучний соки, а також пшеницю і кукурудзу на безмитний експорт до ЄС. Закрита також квартальна квота на експорт м’яса птиці і піврічна квота на вершкове масло.

0703
0703

«Минулого року спостерігалося більш активне закриття квот на початку року. У лютому 2017 року поміж 4-х закритих квот спостерігалось значне використання низки інших квот у межах 70-80%», — говорять в асоціації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео