Орест Сарматський

За фактами аграрного рейдерства у 2017 році не винесено жодного кримінального вироку (Агро-новини)

лют2602

У 2017 році за кримінальними справами, пов’язаними з рейдерством, не винесено жодного вироку. Про це повідомив голова Комітету з антикоррупційного законодавства і антирейдерства Громадської ради при Мін’юсті Віталій Черепаха, передає AgroDay.

У поліції великі проблеми з доказовою базою і в цілому з розумінням цих процесів, пояснив Черепаха.

«Ми самі дуже чекаємо закінчення і передачі до суду таких справ, де фігурували б нотаріуси або реєстратори. Поліцейським дуже важко зв’язати їх в одну злочинну групу з замовниками, довести, що з боку нотаріусів та реєстраторів була не помилка, а свідомі дії. Тому що реєстратори, як правило, говорять: «Я не знав, що мені принесли. Документи були дуже схожі на справжні».

Згідно з різними джерелами, в 2016 році правоохоронні органи і Мін'юст зафіксували від 3 до 7 тис. випадків рейдерського заволодіння майном, у 2017-му кількість фактів тиску на бізнес скоротилося до 700. У провадженні перебувають понад 1 тис. пов’язаних із цим кримінальних справ.

1002
1002

За даними першого заступника міністра юстиції України Наталії Бернацької, за останній квартал 2017 року відкрито 17 кримінальних проваджень за фактами аграрного рейдерства.

Вітчизняні агровиробники поступово переходять до науково обгрунтованих сівозмін

Українські аграрії поступово починають входити в науково обґрунтовану сівозміну. Про це на Всеукраїнській конференції «День агронома-2018» розповів академік НААН України Микола Гаврилюк, повідомляє superagronom.com.

Нагадаємо, що українські науковці наполягають на необхідності проводити регулярний моніторинг якості ґрунтів, забезпечувати сівозміни.

За його словами, передусім це пов’язано зі скороченням площ під соняшником, яким торік засіяли на 1,5 млн га менше.

Також у минулому році скоротилися посівні площі під соєю та кукурудзою. Водночас,  прослідковується динаміка збільшення площ під бобовими культурами, які є обов’язковими складовими науково обґрунтованої сівозміни, — зауважив Микола Гаврилюк.

1001
1001

Як зазначив науковець, посівні площі під соняшником у минулому році становили  6,047 млн га, під соєю — 1,976 млн га, кукурудзою — 4,429 млн га.

Аграрії проти виділення 500 млн грн на компенсацію витрат будівництва тваринницьких комплексів

Виділення з бюджету до 500 млн грн компенсації за банківськими кредитами для будівництва 1 об’єкту тваринницького комплексу не принесе жодного сенсу для аграріїв. Про це зазначив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов під час презентації оцінки використання державних коштів на підтримку аграрного сектору передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що майже кожна 5-та гривня бюджету — з аграрного сектору.

У запропонованому Мінагрополітики механізмів розподілу дотацій для фермерів експерти бачать корупційне «вікно».

Якомусь фермеру просто пощастить «виграти в лотереї», ніякого стимулюючого ефекту для аграріїв не відбудеться. Коли фермери приймали інвестиційне рішення про будівництво тваринницького комплексу, вони не могли розраховувати на компенсацію з боку держави. Жодного сенсу такої програми немає. Ми вважаємо, що це буде роздача грошей тим, кому пощастило «виграти в лотереї», або ж умови компенсацій були прописані так, щоб саме цей аграрій виграв, — розповів Соколов.

1003
1003

Вибір читачів за тиждень

Відео