«Закохану пару з Кременця поховали у день весілля…»

синагога

Дивовижну історію про двох закоханих з Кременця, якої раніше, мабуть, ніхто не знав, розповіла дослідниця Іра Дан-Коен.

Про те, що районний будинок культури у місті стоїть не просто на місці, а й на фундаменті старої синагоги, знають більшість кременчан. А от факт, що синагога була збудована на колишньому кладовищі – майже невідомий. Ще цікавіше, що це було спеціальне кладовище, на котрому поховали пару закоханих, яка померла від чуми, в день, коли мало відбутися їхнє весілля.

«Досліджуючи опис будівлі у центрі Кременця в архівах, я натрапила на цінну згадку історичного факту. Отже з опису «Великої Синагоги»: «Будинок (синагога) був зроблений з двома входами з вугільного двору. Південний в'їзд веде до жіночої секції синагоги. У дворі кілька надгробків стояли наполовину занурені в землю і були приховані від цього входу». Традиція вважала, що це були залишки старого спеціального кладовища, на якому похоронили пару, нареченого і наречену, які за часів чуми померли і були поховані обоє в уже призначений день шлюбу!» – розповіла Ірина.

Також дослідниця з Берліну нагадує, що до 1942 року на місці нинішнього РБК стояла славетна «Стара Синагога». Стосовно дати захоронення, то Ірина має дві версії – згідно одних даних це 14 століття, за іншими – початок 16 століття. Ймовірніше всього пара закоханих була християнами, адже відомо, що юдейська традиція забороняє порушувати (розпечатувати) поховання, чи робити на його місці інше або щось будувати. Могила повинна залишатися непорушною аж до Великого Суду.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео