Оксана Бучко

Санаторії для лікування тернопільські військові можуть обирати самостійно

5540p_17_img_0001

Відмовити у лікуванні учасникам АТО у тернопільських лікувальних закладах можуть лише у разі відсутності там відповідних умов до діагнозу. В іншому випадку військові самі обирають, де проходити курс лікування. Це передбачають зміни в Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками учасників бойових дій та інвалідів війни та Порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті на забезпечення лікування у санаторіях, які вніс Кабінет Міністрів ще минулого року.

Про механізм отримання путівки розповіла юрист-аналітик ГО «Юридична Сотня» Вікторія Лавренюк на na.mil.gov.ua.

Для цього учасник бойових дій або інвалід війни має стати на облік в органи соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного проживання. Він чи його законний представник подає заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копію посвідчення учасника бойових дій, копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань у районах проведення антитерористичної операції, паспорт, ідентифікаційний код та військовий квиток.

Якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів (з 1.01 по 30.04.2018 р. — 5 286 грн), то члени родин військовиків можуть скористатись путівкою з 50-відсотковим зниженням вартості.

Якщо відмовляють у наданні інформації про санаторії, необхідно звернутися в письмовій формі до Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО. Варто також зателефонувати на гарячу лінію за телефонами: (044) 281–08–50, (044) 281–08–48.

До речі, на санітарно-курортне лікування цього року виділили  50 млн 526 тис. грн. Учасники АТО та інваліди війни можуть взяти путівку терміном від 18 до 21 днів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео