Орест Сарматський

Аграрії перестали боятися українського насіння (Агро-новини)

б13 (Copy)

Українські сільгоспвиробники нарешті припинили боятися українського насіння.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua повідомив директор СТОВ «ЛНЗ-Агро» Роман Франчук.

1302 (Copy)
1302 (Copy)

«На сьогодні майже не залишилося аграріїв, які б купували виключно імпортний товар», — констатує він.

За словами Романа Франчука, за останній рік переваги українських аграріїв значно змістилися у бік кукурудзи, також зменшилися в об»ємах посіви сої та ріпаку — загалом через цінове питання.

«Щодо ЗЗР, то через складну економічну ситуацію в країні, постійні коливання цін, несприятливі погодні умови українські аграрії більше надають перевагу генеричній хімії», — уточнює директор СТОВ «ЛНЗ-Агро».

В Україні до 300 тис. га офіційно органічні

В Україні працюють 429 операторів органічного ринку, із них 294 — виробники органічної продукції, решта — трейдери і переробники.

Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева в рамках заходу «Органік Медіа Брекфест», повідомляє «АгроПортал».

1301 (Copy)
1301 (Copy)

Відповідно до даних, отриманих від 19 сертифікаційних органів органічної продукції, загальна площа органічної землі в Україні становить 380 тис. га. З них у перехідному періоді знаходяться 91 тис. га, а 290 тис. га вже є сертифікованими органічними землями.

«Україна експортує понад 80% виробленої органічної продукції на суму $60 млн. Низька купівельна спроможність українців не дозволяє розширювати внутрішній ринок», — зазначає Ольга Трофімцева.

Україна встановила рекорд з експорту зерна

Україна в 2017 році встановила черговий рекорд з експорту зерна: на зарубіжні ринки було вивезено 41,8 млн т вітчизняного збіжжя. Це утричі перевищує показники 2010 року і на 4% більше, ніж 2016 року.

Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, говориться у повідомленні центру.

1303 (Copy)
1303 (Copy)

Також був досягнутий рекордний обсяг закордонних поставок кукурудзи — 19,4 млн т. Це на 12,2% більше проти показників 2016 року і у 4,8 разу перевищує результати 2010 року, зауважив експерт.

«Проте рекордні обсяги експорту зернових культур у 2017 році внаслідок невисоких світових цін на сировину не принесли рекордної валютної виручки. Вона збільшилася проти результатів 2016 року лише на 7% і становила торік $6,5 млрд», — зауважив науковець.

Вибір читачів за тиждень

Відео