Містична історія з Вишнівця лягла в основу відомого фільму (фото)

діббук1

Історія, почута єврейським етнографом та письменником Семеном Ан-ським, лягла в основу відомої п’єси, а згодом й однойменного фільму «Діббук». Картину у 1937 році зняв польський режисер Міхал Вашинський. Більше, ніж через 80 років, у 2009 році ця ж вишнівецька історія надихнула голлівудського режисера Девіда С. Гоєра на створення фільму жахів «Ненароджений». До слова, композитором стрічки став Рамін Джаваді, відомий сьогодні за «Грою престолів».

- У 1912-1914 роках Семен Ан-ський (справжнє ім’я Шломо Раппопорт)  організував етнографічну експедицію в Україні з метою збирання єврейського фольклору. Експедиції працювали на території Волині та Поділля. Було зібрано тисячі пісень та легенд, близько тисячі фотографій. Експедиції побували у 60 містах і містечках, де компактно проживало єврейське населення. Серед міст сучасної Тернопільщини дослідник відвідав Кременець та Вишнівець, – розповіла дослідниця Іра Дан-Коен.

Саме у Вишнівці місцеві мешканці розповіли Ан-ському трагічну історію кохання єврейської пари. Згідно з легендою, коли військо Хмельницького ввійшло до Вишнівця, воно зіштовхнулося з весіллям. Євреї вели молоду пару під балдахіном (під хупою), козаки схопили молодих і кинули в колодязь… Ця розповідь лягла в основу найвідомішої п’єси Ан-ського «Діббук», яка вийшла друком у 1917 році.

кременецькі євреї
кременецькі євреї

діббук
діббук

вишнівецькі євреї
вишнівецькі євреї

ан-ський
ан-ський

Фото зі сторінки Ira Dan у Фейсбук

Вибір читачів за тиждень

Відео