Тамара Коблик

16 березня в історії Тернопільщини

16

Цього дня народилися:

педагог, спортсмен Віктор Дубровінський (1957, смт. Гусятин);

спортсмен, педагог, діяч спорту Михайло Заяць (1949, с. Домаморич, нині Тернопільського району);

військовик Григорій Майор (1893, с. Рожиськ, нині Підволочиського району – 16. 09. 1938, м. Мінськ, нині Білорусь);

начальник управління муніципальної поліції Ігор Максимів (1990, м.Тернопіль).

DSCN2575-1024x768
DSCN2575-1024x768

інженер-землевпорядник, громадський діяч Степан Мізинчук (1977, с. Кудринці Борщівського району);

господарник, громадсько-політичний діяч, меценат Богдан Федорчук(1959, с. Ланівці Борщівського району);

download
download

диригент, педагог, бібліограф, громадський діяч Василь Шанайда (1883, с. Криве, нині Козівського району – 15. 05. 1967, м. Детройт, шт. Мічиґан, США).

download (1)
download (1)

Цей день в історії Тернопілля:

16 березня 1919 року - Пресове бюро 1-го Головного корпусу УГА розпочало випуск газети національно-патріотичного спрямуван­ня «Козацький голос». Місцями її тиражування були м.Кам'янка-Струмилова (нині Кам'янка-Бузька) на Львівщині, Тернопіль і Кам'янець (нині Кам'янець-Подільський). Видання містило рубрики: «Ситуаційний звіт з фронту», «Зі світа», «З галицьких українських часописей» та ін.

16 березня 1942 року – у м.Вишнівець нацисти створили гетто. Тут перебувало понад 4 тис. євреїв з Вишнівецького району, а також біженці з Польщі та Львівщини (загалом близько 6 тис. осіб). Ґетто було утворене протягом трьох днів. Воно було обгороджене дерев’яним парканом та колючим дротом. Першими в’язнями стали кілька сотень євреїв з навколишніх сіл (Свіничі, Вишгородок та Олескінці).

16 березня 1946 року - поблизу с.Дітківці Зборівського району полягло 19 вояків УПА, в тому числі сотник «Горді­єнко».

16 березня 1979 року – в м.Вестленд (США) помер український громадсько-політичний діяч, уродженець с.Чернихівці Збаразького району Мирослав Січинський. На знак помсти за кривди місцевої (адміністрації, заподіяні українцям 12 квітня 1908 застрелив у Львові галицького намісника Анджея Потоцького в його робочому кабінеті. Широкий загал українського громадянства підтримав М.Січинського. Народ по селах співав: «Наш Січинський най жиє, а Потоцький най гниє!», дітям масово почали давати ім'я Мирослав. Січинський був заарештований і засуджений до смертної кари, яку цісар через міжнародний резонанс справи замінив на 20-річне ув'язнення. У 1911 році втік з в’язниці. Був одним із засновників Української федерації Соціалістичної партії Америки, редагував її тижневики «Робітник» і «Народ», входив до проводу Федерації українців США, став співзасновником організації «Оборона України» та редактором її часопису «Українська громада», президент Українського Робітничого Союзу (нині Український Братський Союз).

Сон нам життєво необхідний. Під час нормального і здорового сну в нашому організмі відбуваються унікальні відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил. Ідея відзначати «День сну» існує давно. Європейські країни давно оцінили важливість і користь заходів, присвячених «Міжнародному дню сну», який проводиться інколи у третю п’ятницю березня, а точніше - в п’ятницю другого повного тижня березня. За даними медичної статистики, в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% всього населення, за останні 100 років загальний час нічного сну зменшилася на 20%.

В 2018 році Міжнародний день сну припадає на 16 березня.

Міжнародний день сну

Сьогодні – День пам'яті латиських легіонерів.

Це неофіційний пам'ятний день, присвячений бійцям Латиського добровольчого регіону, який воював проти москалів в час другої світової війни.

Іменини сьогодні святкують Василь, Севастян, Зиновій, Зинон, Ізабела, Ринат.

Вибір читачів за тиждень

Відео