Оксана Бучко

Чому наші прадіди не дарували зірваних квітів?

1456739918

Зовсім нещодавно тернопільські чоловіки «зі шкіри лізли», аби на День святого Валентина та 8 березня принести своїй «половинці» хоч маленький букетик квітів. І знову шелестіли купюри, повзли угору ціни на квіти. Що поробиш – традиція, любов…

Хоча, варто зауважити, що в багатьох країнах світу ні на День святого Валентина, ні тим паче на 8 березня квітів не дарують. Обходяться солодощами, листівками-валентинками, іншими подарунками. А в Німеччині, наприклад, святого Валентина вважають покровителем не закоханих, а душевнохворих. Але це так, між іншим, бо почали про квіти. Жінки їх обожнюють і знаходять будь-які приводи, аби отримувати ці ніжні та пахучі подарунки: свято Першого дзвоника, День учителя, іменини, день народження тощо. Але так було не завжди, пише «Свобода».

У давнину в Галичині зірваних квітів ніколи не дарували. Ця традиція вкоренилася з приходом більшовиків. Наші предки знали про те, що зірвана квітка намагається вижити, а залишаючись без коренів (живлення) починає активно забирати життєву енергію з оточуючого середовища. А сам процес дарування квітів пов’язаний з чорномагічними обрядами. Енергію зірвані квіти забирають в усіх: людей, тварин і навіть в інших рослин. Саме тому знахарі ніколи не сушили зірвані квіти, трави і коріння в житлах.

Відома болгарська провидиця Ванга відмовлялася приймати у своєму будинку людей, які приносили їй букет квітів. «Навіщо несеш мені у будинок смерть? – запитувала вона. Якщо все-таки хтось хотів подарувати їй квіти, міг принести їх у горщику – з коренями. Вона, як і наші предки, знала, що зірвана квітка – символ смерті. Адже її позбавили можливості жити. До речі, на Кубі зірвані квіти можна побачити лише на кладовищі. А якщо чоловік дарує жінці зірвані квіти, він вводить її в оману, забирає її життєву енергію вдячності.

Запитаєте, а як же давній і традиційний український віночок? Виготовлення вінка – це був значний магічний ритуал. Так, справді, у віночок вплітали зірвані квіти, але тоді дівчата і жінки знали, коли квіти чи рослини можна було збирати. Окрім того, вони завжди примовляннями запитували у квітів дозволу, чи можна їх зірвати. Зрештою, до вінка вплітали не лише квіти, а й листя, інші рослини.

Вибір читачів за тиждень

Відео