Тамара Коблик

17 березня в історії Тернопільщини

17

Цього дня народилися:

лікар, громадський діяч Омелян Гулько (1949, с. Ладичин, нині Теребовлянського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Омелян Гулько"

науковець, хірург-уролог Петро Кондрат (1943, с. Вербів, нині Бережанський району);

вчений в галузі історії, педагог, громадський діяч, учасник бойових дій на Сході України Микола Лазарович (1963, с. Баня-Березів Косівського району Івано-Франківської області);

1450272725_1443640926_lazarovich-mikola-vasilovich
1450272725_1443640926_lazarovich-mikola-vasilovich

військовик Володимир Сендецький (1954, м. Заліщики);

телевізійний та музичний продюсер, композитор, аранжувальник Андрій Стадницький (1974, м. Тернопіль);

стадницький
стадницький

лікар-стоматолог Володимир Федів (1978, с. Косів Чортківського району).

Цей день в історії Тернопілля:

17 березня 1941 року – Тернопільський обласний суд прирік до розстрілу  священика УГКЦ о.Йосипа Грицая, уродженця с.Киданці Збаразького району. Був парохом у церквах Підволочиського та Зборівського районів, деканом м.Тернопіль.  28 вересня 1940 року він був затриманий співробітниками НКВС у Великому Глибочку та ув’язнений у тюрмі Тернополя. Його звинувачували в антирадянській агітації проти колгоспів та радянської системи управління, а також у тому, що він тривалий час був членом УНДО, головою «Просвіти» та засновником на своїх парафіях християнської спільноти «Братство Серця Ісусового». Згодом розстріл було замінено відбуттям покарання у виправно-трудових таборах строком на 10 років, обмеженням у політичних правах на 5 років та повною конфіскацією майна. Проте на волю отець вже не вийшов. 28 червня 1941 року за розпорядженням наркома держбезпеки УРСР старшого майора Мешика в період військових дій на території УРСР він був розстріляний як ворог народу в Тернополі

17 березня 1946 року - в с.Гутисько Бережанського району помер визначний майстер плоскої та круглої різьби по дереву, засновник школи дерев'яної скульптури України Михайло Орисик. У 2006 році в селі Гутисько відкрито Музей різьби імені Михайла Орисика. Серед експонатів - зразки художньої різьби, побутові старожитності.

17 березня 2010 року - на третьому пленарному засіданні 30 сесії Тернопільської обласної ради було прийнято звернення до Президента України, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради України щодо звільнення з посади міністра освіти та науки Дмитра Табачника

17 березня відзначається День святого Патріка — покровителя Ірландії, який приніс на цей острів християнство і вигнав змій. Традиційно ірландці влаштовують на честь святого великі паради, на яких звучать пісні і жарти, всі навколишні танцюють і насолоджуються знаменитим ірландським пивом.

В наші дні святкування цього дня відбувається не тільки в самій Ірландії, але і в Нью-Йорку, Мельбурні, Буенос-Айресі. Учасники масових гулянь, присвячених цьому дню, одягаються в зелений одяг, оскільки цей колір є національним кольором Ірландії. Крім того, корінні і спадкові ірландці в різних атрибутах свята використовують зображення конюшини, яке символізує Святу Трійцю.

У самій Ірландії на День святого Патріка співають церковний гімн, спеціально складений на честь цього святого. У ньому співається про те, що Патріку вдалося за допомогою трилисника викорінити язичництво. Проте язичницькі мотиви в цей день присутні до сих пір: на гуляннях обов'язково є ряджені лепрекони, які розповідають тим, хто їх зловить, секрети зберігання скарбів.

Професійне свято мобілізаційного працівника в Україні відзначається в другій декаді березня. Дата встановлена Наказом Міністра оборони України в 2016 році. Відзначається військовими працівниками мобілізаційних органів і всіма небайдужими до цієї роботи.

Щорічною датою Дня мобілізаційного працівника в Україні стало 17 березня.

12 вересня 1992 року було створено Управління мобілізації і комплектування Головного штабу Збройних Сил України

Іменини сьогодні святкують Данило, Василь, В’ячеслав, Павло, Юлія, Григорій, Яків.

Вибір читачів за тиждень

Відео