Віра Олександрович

Із Шумська чи Заліщиків доведеться їхати у Тернопіль – до суду (фото, відео)

Поліція2

Новації у Кримінально-процесуальному кодексі України, спричинені змінами, що ступили у силу із 16 березня 2018 року, добряче усім «гукнуться» рівно через рік.

Про це сьогодні, 19 березня, повідомив заступник начальника Головного управління Національної поліції (ГУНП) у Тернопільській області Володимир Галевич (також читайте ТУТ прим.).

[embed]https://youtu.be/FkVzW0Si3Iw[/embed]

Отже, окрім змін, яких зазнала процедура призначення судово-медичної експертизи, сталися й інші. Переінакшили, зокрема, ст. 132 ККУ – про «заходи забезпечення кримінального провадження». Йдеться про призначення запобіжних заходів, обшуків. Усе це розглядатимуть винятково у Тернопільському міськрайонному суді.

- Це означає, що слідчі із віддалених районів – наприклад, Шумська чи Заліщиків – будуть змушені у справах щодо будь-яких заходів забезпечення кримінального провадження їхати у Тернопіль і подавати тут клопотання, - пояснює він. – А що стосується винесення постанов у справах, то це – прерогатива суддів у районах.

[embed]https://youtu.be/k5JOFXcCY58[/embed]

Втім, пан Галевич наголосив, що ці зміни стосуються лише проваджень, порушених після 16 березня 2018 р. Нюанси щодо всіх справ, внесених до Єдиного реєстру до цієї дати, вирішуватимуть судді на місцях, тобто у районах.

- Оскільки це запроваджуватимуть поступово, судді встигнуть адаптуватися до змін, - вважає правоохоронець. – Як на мене, проблем не мало б бути…

Галевич1
Галевич1

Робити висновки, чи поліпшать згадані новації якість роботи поліції, Володимир Галевич не береться. Мовляв, робота правоохоронців – виконувати закон, а не обговорювати.

[embed]https://youtu.be/xcvz7O3plHc[/embed]

- Ми маємо зміни, тож повинні адаптуватися до них. Будемо старатися мінімізувати проблемні ситуації, аби виконати ту роботу, яку ми виконати зобов’язані, - наголошує Володимир Галевич. – До того ж, ухвали щодо проведення медичної експертизи будуть видавати на місцях. Їхати по них у Тернопіль не доведеться.

Окрім того, у ККУ внесли зміни, що стосуються нюансів проведення слідчих дій. Наприклад, процедуру обшуку тепер треба обов’язково фіксувати на аудіо і відео. Тобто слідчий  зобов’язаний залучити експерта і проводити відеофіксацію слідчих дій.

[embed]https://youtu.be/KyoCm_C5cDY[/embed]

До того ж, на розслідування неважкого злочину, а також злочину середньої тяжкості у поліції тепер матимуть лише 12 місяців. І не більше! На розгляд кримінальної справи щодо важкого або особливо тяжкого злочину тепер у правоохоронців буде лише 18 місяців. Після цього справу доведеться або закривати, або визначатися із продовженням терміну.

- Таких обмежень у нас раніше не було, - каже пан Галевич. – Ми не мали обмежень у строках, могли і 2 роки, і 3 - шукати особу, яка скоїла злочин. Лише тоді, коли ми її знаходили і повідомляли про підозру, починали йти строки досудового розслідування.

Тому ми відчуємо ефект від цього нововведення, на його думку, лише після 16 березня 2019 року, тобто – рівно через рік. Втім, варто зауважити, що злочинів, що стосуються кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних проти життя і здоров’я особи, ці обмеження у термінах не стосуються. Тобто справи про убивства і важкі тілесні ушкодження закривати просто так – через те, що збіг строк пошуку винного, у поліції не зможуть.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео