Папа викреслив отця Планчака та ще 8-х колодіївських монахів із церковної спільноти

Планчак

Святіший Отець Франциск 9 лютого 2018 року затвердив декрети Архиєпископа і Митрополита Василя (Семенюка) про видалення з монашого стану дев’яти монахів, що колись служили у Колодіївському монастирі. Рішення Святішого Отця оскарженню не підлягає, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Йдеться про ієромонаха Антонія-Григорія (Романа Планчака), ієромонаха Андрія (Миколу Костевського), братів Макарія (Миколу Кошарського), Йоана (Михайла Ратича), Вартоломея (Андрія Зубрицького), Якова (Дмитра Сасіна), Пантелеймона (Івана Василика), Мар’яна (Муховського), Миколу (Хахулу).

Згідно із затвердженими декретами, вони втрачають приналежність до монашого стану, не мають права носити монаший одяг, втрачають усі права і позбавляються всіх обов’язків, які випливають зі складання монаших обітів, та не можуть більше називати себе монахами. Крім того, згідно з нормами церковного права, отці Планчак і Костевський не мають права священнодіяти. Вони не можуть служити Божественної Літургії, уділяти Святі Таїнства та здійснювати інші богослужіння у храмі чи поза ним, зокрема звершувати будь-які прилюдні моління за хворих, екзорцизми чи подібні практики.

Розкол у монастирі Святого Теодора Студита стався через об’явлення сестри Марії Баран, які поширював о. Григорій Планчак. Блаженніший Святослав за згодою Постійного Синоду УГКЦ вирішив за краще реорганізувати відомий монастир. Часитна монахів на чолі з ігуменом Марком (Шняком) погодилася з рішенням церковної влади й залишилася в Колодіївці, а вищеназвані монахи, не погодившись із ним, перебралися в село Посіч на Івано-Франківщині.

Рішення Святішого Отця є остаточним і не може бути оскаржене.

Вибір читачів за тиждень

Відео