Тамара Коблик

21 березня в історії Тернопільщини

21

Цього дня народилися:

правник, громадський діяч Олександр Бородайко (1871, с. Криве, нині Козівського району – 21. 04. 1962, м. Нью-Йорк, США);

український науковець, письменник, громадський діяч, поет Олег Герман (1948, с. Чернихів, Зборівський район).

German-Oleg4226.jpg

військовик, інженер-механік Володимир Крамарчук (1945, м. Підгайці);

науковець, громадська діячка Ольга Литвинова (1958, с. Петриків, нині Тернопільського району);

господарник, дослідник у галузі світлотехніки Роман Пилипчук (1949, с. Добромірка Збаразького району).

український правник, громадський діяч, доктор права Роман Слюзар (1890, с. Остап'є або Колодіївка тепер Підволочиського району - 25 листопада 1952, Філадельфія, США). Закінчив правничий факультет Віденського університету. Воював в лавах УСС. В часи ЗУНР: заступник коменданта Тернополя, суддя окружного військового суду, поручник УГА. Разом з УГА перейшов за р.Збруч, був в «Чотирикутнику смерти». Працював в структурах Галицької СРР. Потрапив до більшовицького полону, був у концтаборі в Кожухові. Повернувся додому, де зайнявся адвокатською діяльністю. Згодом  еміґрував. Помер  у Філадельфії (США).

Prosvita._Buchach._1930-s
Prosvita._Buchach._1930-s

Цей день в історії Тернопілля:

21 березня 1885 року - у Парижі (Франція) помер польський літератор, публіцист, перекладач, уродженець Підгайців Леонард Реттель.

21 березня 1944 року - від Тернополя Червона армія пішла на південь, на Чернівці та Коломию і під Кам’янцем-Подільським повністю заблокувала 1-у танкову армію німців. Маршал Георгій Жуков помилився, вирішивши, що німці почнуть прориватись на південь, через Дністер, щоб через Чернівеччину потрапити на територію Румунії. Натомість німці повернули на Тернопільщину, і пройшовши від Скали-Подільської до Бучача, вийшлиа з оточення.

21 березня 1977 року - у зв'язку із знесенням старої забудови місцевості Святошина в Києві ліквідовано Тернопільський провулок. Виник у середині ХХ століття, мав назву провулок Татарчука. Назву Тернопільський провулок (на честь міста Тернопіль) набув 1952 року.

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день лісів або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році і з тих пір відзначається щороку.

Рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО Всесвітній день поезії був призначений на 21 березня. Це свято відзначається з 1999 року. Формально всі найголовніші заходи на честь поетів усього світу проводяться в Парижі, оскільки саме там розташована штаб-квартира цього структурного підрозділу ООН.

Рішення про встановлення даного свята було прийнято в зв'язку з тим, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів. Основна свята — дозволити невеликим видавництвам, які несуть поезію в маси, заявити про себе як можна голосніше. Крім того, представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство.

День поезії — це ще й нагадування всім сучасникам про великих поетів, які своїм твердим словом впливали на долі цілих держав і завжди були в пошані.

Свято з незвичайною для нас назвою Міжнародний день Навруз відзначається 21 березня. Це свято має дуже нетривалу офіційну історію, але досить глибоке коріння. З'явилася ця дата на міжнародному календарі після прийняття відповідного рішення членами Організації Об'єднаних Націй. Вперше його відзначали в 2010 році з ініціативи безлічі східних держав, серед яких були Азербайджан, Афганістан, Македонія, Індія, Іран, Туреччина та інші країни.

Навруз — це своєрідний Новий рік, який відзначається в євразійських державах. Цей день є символом весни і тепла, оскільки він повідомляє всьому світу про чергове оновлення природи.

Історія появи свята пов'язана з традиціями народів, які проживали ще в дописемні часи. З тієї епохи до нас дійшли кілька звичаїв, пов'язаних зі святкуванням Наврузу. Зокрема, до приходу свята потрібно прибратися в будинках, накрити стіл стравами зі злаків і увійти в новий рік без боргів.

Навруз офіційно включений до Репрезентативного списку культурної спадщини планети, оскільки він сприяє пропаганді духовних цінностей у всьому світі.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації відзначається щорічно 21 березня.

В цей день в 1960 році поліція відкрила вогонь і вбила 69 людей в ході мирної демонстрації протесту проти законів апартеїду, яка проходила в Шарпевілі, Південна Африка.

Проголошуючи цей День 26 жовтня 1966 року, Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародну спільноту подвоїти зусилля з метою ліквідації всіх форм расової дискримінації.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації"

Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо (Іран). У 2000 році на

XVIII Конгресі УНІМА в Магдебурзі він виніс цю пропозицію на обговорення. Але, не зважаючи на те, що дискусія про місце і час проведення цього свята була дуже жвавою, це питання так і не було вирішено.

Лише тільки через два роки, на засіданні Міжнародної Ради УНІМА, дату святкування було визначено. Традицію Свята лялькарів усього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день всі професіонали і прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.

Президент УНІМА Маргарета Нікулєску звернулася до всіх діячів театру ляльок з закликом перетворити день 21 березня на захоплюючий ритуал на славу лялькового театру: „Нехай в цей день грають лялькові спектаклі, проводять дискусії, влаштовують зустрічі, нехай об’єднуються всі професіонали і аматори одного з найдавніших видів мистецтва – театру ляльок! Хай всі навколо стануть учасниками нашого свята! Хай всі опиняться в театрі ляльок!”

На думку відомої діячки індійського театру ляльок Капіли Ватсяаян: „Світ лялькового театру – це невинність дитинства, його чистота і особливе безпосередність, і мудрість філософа. Для мене театр ляльок завжди приховує особливе очарування, оскільки є унікальним явищем у сфері мистецтва: за своєю дивовижною простотою і, одночасно, за своєю багатозначністю це – справжній Всесвіт таємничого і образного, загадковості і фантазії. Виникаючи у реальному часі і просторі, театр ляльок повертає нашим душам справжню сутність...”.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день лялькаря"

Імовірність народження дитини з синдромом Дауна збільшується з віком матері і в меншій мірі, але все-таки залежить і від віку батька. Один з факторів ризику також близькоспоріднені шлюби. Але всеж...

Пацієнти з синдромом Дауна навчаються і при застосуванні відповідних методик можуть розвиватися в інтелектуальному плані. Народжені з синдромом Дауна діти можуть навчитися не тільки самообслуговуванню, але і читати, рахувати й писати, доступні їм і спеціальні знання. Коефіцієнт інтелекту (IQ) людей з синдромом Дауна коливається від 20 до 75 (нормою вважається IQ більше 70).

День проведення Міжнародного дня людини із синдромом Дауна вибраний не випадково, це двадцять перший день третього місяця пов’язаний з 3 копіями 21-ої хромосоми. Вперше цей День став щорічно відзначатися з 2006 року і був заснований на VI міжнародному симпозіумі по синдрому Дауна, проведеному в Пальма де Майорка, за ініціативою правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун-синдром.

Як свідчать статистичні дані, ймовірність народження дитини з синдромом Дауна становить 1:600-800 всіх новонароджених і не залежить від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків.

Батьки дітей з синдромом Дауна змушені щодня боротися за гідне існування і майбутнє своїх дітей, долаючи величезний опір і нерозуміння з боку суспільства.

Міжнародний день людини з синдромом Дауна ставить перед собою мету привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими здібностями, адже вони трохи відрізняються від звичайних людей в плані інтелекту і багато хто з них страждають від вроджених вад серця, але своєю добротою, щирістю і безпосередністю компенсують все те , в чому вони відрізняються від звичайних людей, а часто і перевершують їх.

Свою інтелектуальну відсталість люди з синдромом Дауна компенсують своєю приголомшливою душевністю, відкритістю і наївністю. Вони дуже добродушні, життєрадісні і позитивні люди, самі охоче прагнуть до спілкування. Чим більше вони спілкуються зі звичайними однолітками в дитячих садах або школах, на майданчиках і в спортивних секціях, тим менш помітно відставання в розвитку, краще психічний і фізичний розвиток таких дітей.

Діти з синдромом Дауна обдаровані не менш, ніж звичайні діти. Багато хто має художній талант, музичні (в тому числі танцювальні та співочі) і артистичні здібності, схильні до поезії, успішні в спорті.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день людини з синдромом Дауна"

Іменини сьогодні святкують Опанас, Ярема, Феодосій, Лазар.

Вибір читачів за тиждень

Відео